Gezondheid

Basisschool in Eygelshoven blijft maandag dicht na besmetting leraren

Basisschool De Veldhof in het Limburgse Eygelshoven gaat maandag niet open. Donderdag werd bekend dat vier medewerkers besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat heeft voor veel onrust onder ouders gezorgd.

Onderwijskoepel Movare heeft bekendgemaakt dat de lessen vanaf maandag op afstand zullen worden gegeven. Alle personeelsleden die in het schoolgebouw werken worden getest. Vijftien medewerkers zijn inmiddels getest en bleken niet besmet. Negen van hen blijven desondanks tot 1 juni in quarantaine. Daardoor zijn er te weinig leraren om les te geven op school.

Contact met zes leerlingen

Uit onderzoek van de GGD bleek dat de besmette medewerkers contact hebben gehad met elf collega’s van de basisschool. Daarnaast hebben zes leerlingen nauw contact gehad met een besmette leerkracht. Het ging dan bijvoorbeeld om het vasthouden van een hand of een gesprek binnen anderhalve meter.

Die kinderen kunnen zich laten testen bij de GGD, ook als ze geen klachten hebben. Hun ouders zijn daarvan op de hoogte gebracht. Verder vraagt de GGD aan alle ouders om alert te blijven op klachten die kunnen passen bij de ziekte, zoals neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid, keelpijn of koorts.

Lees ook: Ouders Limburgse basisschool houden kinderen thuis: ‘Waarom hoorden we pas na dagen over besmette juf?’

‘Ik houd mijn kind thuis’

Afgelopen woensdag kregen alle ouders met kinderen op De Veldhof te horen dat meerdere medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Ook bleek dat een kleine groep ouders vijf dagen daarvoor al een brief van de directeur hadden gekregen met daarin het nieuws over de besmettingen.

Het gebrek aan communicatie zorgde voor veel onrust bij de ouders, vertelden meerdere moeders donderdag aan Hart van Nederland. Het vertrouwen in de school is door de situatie flink geschaad. Een van de moeder gaf toen al aan dat veel ouders hun kinderen na het Hemelvaartweekend thuis wilden houden. “Ik gok dat het schoolgebouw maandag erg leeg zal zijn”, zei ze.

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: Google