'Kinderen kunnen af en toe weer naar basisschool en sport'

Basisschoolleerlingen kunnen voorzichtig weer naar school gaan en gaan sporten. Dat melden de experts op wie het kabinet vaart in de coronacrisis. De horeca moet wel langer dichtblijven en evenementen als festivals moeten tot zeker 1 september verboden blijven. Dat raden de experts het kabinet aan, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws.

Kinderen lijken het virus minder snel op te lopen, minder ziek te worden en het virus minder snel over te dragen. Dat oordeelde het Outbreak Management Team eerder al, maar onder druk van ouders en leerkrachten werden basisscholen alsnog gesloten. Nader onderzoek moest uitwijzen of de scholen weer open kunnen. Nieuwe conclusies van experts lijken dat te bevestigen.

Onduidelijk hoe lessen kunnen worden hervat

Het OMT schrijft niet voor hoe de lessen op de basisscholen precies zouden kunnen worden hervat. Dat laat het aan het kabinet en het onderwijs zelf. Sommige scholen experimenteren al met onder meer onderwijs in shifts, zodat kinderen in de klas meer ruimte hebben en afstand kunnen bewaren.

Kinderen en jongeren kunnen ook onder bepaalde voorwaarden weer gaan sporten, adviseert het OMT volgens de ingewijden. Voor kinderen zouden minder strenge regels moeten gelden dan voor jongeren.

Wel sporten, niet naar de kroeg

Kinderen en jongeren kunnen ook onder bepaalde voorwaarden weer gaan sporten, adviseert het OMT volgens de ingewijden. Voor kinderen zouden minder strenge regels moeten gelden dan voor jongeren.

Restaurants en cafés moeten ook na 28 april nog gesloten blijven, aldus de experts. Die maatregel zou tot ten minste 16 mei moeten worden verlengd.

Wat de deskundigen betreft gaat er ook een streep door de zomerfestivals en andere evenementen. Die waren al tot 1 juni verboden, maar organisatoren en burgemeesters vroegen het kabinet al om voor langere tijd duidelijkheid te verschaffen.

Vandaag besluit het kabinet

Het kabinet beslist dinsdag of het de deskundigen volgt die zeggen dat kinderen voorzichtig weer naar de basisschool en sport zouden kunnen. Of dat het de weerstand daartegen van sommige leerkrachten en ouders toch zwaarder vindt wegen.

De ministers die het meest betrokken zijn bij de strijd tegen het coronavirus, komen dinsdagmiddag opnieuw bijeen voor crisisberaad. Nu de druk op de ziekenhuizen wat lijkt af te nemen en veel van de strenge maatregelen aflopen, moeten ze beslissen of die in stand blijven of wat worden versoepeld. Wordt het dat laatste, dan zou dat voor het eerst zijn.

Eerder stelde lerarenvakbond Leraren In Actie nog dat scholen na de meivakantie dicht moeten blijven. De bond zegt dat er nog geen duidelijkheid is over het besmettingsgevaar en de overdraagbaarheid van het coronavirus bij kinderen en jongeren. Ook, aldus LIA, is het moeilijk vast te stellen welke risico’s (ouder) personeel hierbij loopt.

Lees meer: Leraren in Actie: scholen moeten na meivakantie dicht blijven

ANP