Politiek

Leraren in Actie: scholen moeten na meivakantie dicht blijven

Lerarenvakbond Leraren in Actie (LIA) maakt zich grote zorgen over de gezondheid van het onderwijspersoneel als na de meivakantie de scholen – wellicht gedeeltelijk of gefaseerd – weer open gaan.

Blijf via ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws.

De bond zegt dat er nog geen duidelijkheid is over het besmettingsgevaar en de overdraagbaarheid van het coronavirus bij kinderen en jongeren. Ook, aldus LIA, is het moeilijk vast te stellen welke risico’s (ouder) personeel hierbij loopt.

Wegens deze zorgen vindt LIA dat de scholen na mei dicht moeten blijven en dat tot aan de zomervakantie doorgegaan moet worden met het digitale afstandsonderwijs. De bond is tegenstander van een combinatie van afstandsonderwijs en onderwijs in de klas, omdat dit tot teveel werkdruk leidt voor leraren.

Uitzondering voor eindtoets

Voor de eindtoets van het voortgezet onderwijs moet een uitzondering gemaakt worden, vindt de bond. Deze moet dan wel afgenomen worden in kleine groepjes en volgens de RIVM-regels.

Lees ook:¬†Onderwijsraad adviseert korte zomervakantie, school in Schijndel is al ‘open’

Een eerdere suggestie van de Onderwijsraad om de zomervakantie deels in te korten of naar voren te halen om leerachterstanden in te halen, wijst de bond van de hand. “We moeten realistisch zijn, de rust bewaren en vertrouwen hebben in leraren die met al hun expertise in een haalbaar tempo de problemen aanpakken en hun leerlingen op niveau brengen en houden”, aldus de bond in een verklaring.

In verschillende landen om ons heen worden scholen alweer gedeeltelijk opengesteld, zoals in Duitsland. Scholen daar mogen alleen onder de strenge voorwaarden dat alle regels worden nageleefd en er minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden van elkaar. Premier Rutte maakt dinsdag waarschijnlijk bekend of de maatregelen voor Nederland worden verlengd of aangepast.

ANP