Politiek

'Baas Belastingdienst moet vertrekken om toeslagenaffaire'

Jaap Uijlenbroek, de hoogste baas van de Belastingdienst, moet vertrekken vanwege de toeslagenaffaire. Dat bevestigen Haagse bronnen vrijdag na berichtgeving door RTL Nieuws. Hij verlaat de dienst op korte termijn.

De positie van Uijlenbroek wankelde al langere tijd vanwege de gebrekkige afhandeling van de toeslagenaffaire. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zou volgens bronnen al voor de kerst het vertrouwen in hem hebben opgezegd. Uijlenbroek was sinds 2017 de hoogste baas bij de Belastingdienst.

In december stapte staatssecretaris Menno Snel op na een reeks onthullingen van RTL Nieuws en Trouw. Hij bleek meerdere keren niet goed te zijn geïnformeerd door zijn ambtelijke top over de ernst en omvang van de affaire.

Belastingdienst sloeg door

In de aanpak van fraudebestrijding bij kinderopvangtoeslagen schoot de Belastingdienst volledig door. Mogelijk duizenden ouders werden onterecht aangemerkt als fraudeur en raakten in de problemen. Ze bleven jaren ongehoord in de kwestie.

Lees ook: Emotioneel gesprek Hoekstra met gedupeerden toeslagenaffaire: ‘Schaamrood op kaken’

Het zal zeker nog tot het einde van dit jaar duren om alle zaken op te lossen. Eind deze maand komt er een nieuw rapport over de zaak. Dan wordt onder meer duidelijk om hoeveel gevallen het gaat. Op 20 januari praten minister Hoekstra en premier Mark Rutte opnieuw met gedupeerden.

Redactie/ANP