Gezondheid

Attractiepark Toverland stopt per direct met het vullen van de hele achtbaan

Attractiepark Toverland in het Noord-Limburgse Sevenum trekt de proef waarin achtbanen volledig zouden worden gevuld, weer terug in. Dat liet burgemeester Ryan Palmen dinsdag weten aan Hart van Nederland. Wanneer de achtbanen weer volledig werden gevuld, zaten mensen niet meer op 1,5 meter afstand van elkaar. Omdat er dinsdag veel onduidelijkheid ontstond over de afstandsregels, is besloten om per direct te stoppen met het volledig vullen van de achtbanen.

De proef zou in eerste instantie tot vrijdag draaien omdat de wachtrijen voor de achtbanen te lang werden, waardoor mensen te dicht op elkaar stonden. Door alle karren te vullen, zou de rij slinken en zou het minder lastig worden om afstand te houden. In de achtbaan zaten de mensen dan wel te dicht op elkaar, 1,35 meter in plaats van 1,5 meter.

Onduidelijkheid

Toverland maakte eerder dinsdag zelf bekend toestemming van de veiligheidsregio te hebben om de achtbanen volledig te vullen, ook al zitten de mensen op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar. De proef zou geëvalueerd worden en aan de hand van die evaluatie zou worden besloten of het attractiepark de werkwijze mocht blijven hanteren.

Ook de burgemeester gaf aan dat hij goedkeuring had van de veiligheidsregio om de achtbaan helemaal te vullen. Hij zei daarover maandagavond overleg gehad te hebben met plaatsvervangend voorzitter Luc Winants van de veiligheidsregio, die het sein op groen zette voor de proef.

Lees ook: Eindelijk weer een dagje weg: deze pretparken en dierentuinen gaan binnenkort open

Maar de woordvoerder van de Veiligheidsregio ontkende dit dinsdag ten stelligste. “Anderhalve meter is anderhalve meter, daar gaan we niet van afwijken”, zei hij. “Dat zijn regels die gelden voor heel Nederland, ook voor Noord-Limburg”, zei hij. “Het is aan de gemeente Horst aan de Maas om daarop te controleren.”

Proef gestopt

Door de onduidelijkheid die over de proef is ontstaan, is dinsdag later op de dag besloten om de proef te stoppen. “Het levert onduidelijkheid naar elkaar toe op en onduidelijkheid naar de buitenwereld. Het verstandigst is dan om te stoppen met de proef”, zegt de burgemeester tegen Hart van Nederland. De burgemeester benadrukt dat er alsnog een oplossing gezocht moet worden voor mensen die in de rijen te dicht op elkaar staan.

“De vervolgvragen die ontstonden naar aanleiding van de proef waren moeilijk te beantwoorden. Er is geen enkele instantie die zegt dat je je niet meer hoeft te houden aan de 1,5 meter afstand. Maar we moeten nu aan de slag om dit op een andere manier op te lossen.”