Antisemitisme flink toegenomen in Nederland: 'Nog nooit zoveel meldingen'

Het aantal antisemitische incidenten in Nederland is het afgelopen jaar flink toegenomen. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) registreert al dertig jaar anti-Joodse discriminatie en er waren nog nooit zoveel meldingen van antisemitisme als in 2019.

Het CIDI kreeg 182 meldingen van binnen van antisemitisme, 35 procent meer dan het jaar daarvoor. Er waren vooral meer scheldpartijen: van achttien incidenten in 2018 naar 44 gevallen in 2019. Ook was er vorig jaar twee keer sprake van antisemitisch geweld.

Lees ook: ‘Zorgelijke toename’ antisemitische incidenten in Nederland

‘Topje van de ijsberg’

Het centrum maakt grote zorgen over de flinke stijging en vreest dat de voorvallen die gemeld zijn slechts het topje van de ijsberg zijn. Zo werden antisemitische uitspraken op het internet niet meegeteld, maar merkte de organisatie ze wel veel op.

Premier Rutte noemde het nieuws maandagochtend “verschrikkelijk”. “Als je iets van de geschiedenis weet, dan ga je hier niet mee door. Het is zo achterlijk.” In extra maatregelen tegen antisemitisme ziet hij niets.

Niet altijd aangifte

Wat de stijging volgens het CIDI schrijnender maakt, is dat slachtoffers van antisemitisme zelden aangifte doen bij de politie, omdat zij vrezen dat dat tot niets leidt. “Wanneer slachtoffers wél aangifte doen, kan het soms jaren duren voor zij horen wat er mee is gedaan.”

Het vorige piekjaar was 2014, toen er 171 antisemitische incidenten werden geteld. “Toen was de stijging van antisemitisme gerelateerd aan het oplaaien van het conflict tussen Israël en Hamas in Gaza. Een dergelijk verband was er niet in 2019”, aldus het CIDI.

ANP