Gezondheid

Amberly kocht goedkope oplader bij AliExpress: 'Het begon meteen te roken'

De consumentenbond roept op om goed op te letten tijdens het online shoppen bij Chinese webshops zoals AliExpress, Wish Amazon, Light in the Box en eBay. Uit onderzoek blijkt dat veel producten onveilig zijn en niet aan de Europese normen voldoen.

De consumentenbond ontdekte zware metalen in sieraden, opladers die smelten, ontploffen of voor kortsluiting zorgen en ook het kinderspeelgoed heeft de nodige gebreken. Twee derde van de onderzochte producten zou hier niet in de winkel mogen liggen.

Powerbanks en opladers

Bijna driekwart van de powerbanks, usb-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest. Ze kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen. Van de kerstverlichting deugt 90% niet. Bij 6 producten bestaat het risico op brand of elektrocutie.

Lees ook: Consumentenbond waarschuwt: ‘Koop alleen spullen bij Europese webwinkels’

Hierover kan Amberly Leistra meepraten, het zij kocht een oplader bij de Chinese webwinkel AliExpress. ”Het begon meteen te roken en te smeulen en opeens sloegen de stoppen door. Met als resultaat dat we nieuwe elektriciteitsleidingen moesten vervangen en aanleggen. Ik had de oplader voor €1,85- gekocht, een duur grapje dus”.

Ondanks de negatieve ervaring blijft Amberly bestellen op de site. ”Het heeft me niet afgeschrikt, vooral kleding koop ik online op de site, maar elektronica laat ik links liggen. Net zoals speelgoed en kinderproducten”.