Consumentenbond waarschuwt: 'Koop alleen spullen bij Europese webwinkels'

De Consumentenbond waarschuwt voor producten uit webwinkels en verkoopplatformen buiten de Europese Unie. Daar zit namelijk veel gevaarlijk spul tussen, twee derde zou hier zelfs niet in de winkel mogen liggen.

Dat concludeert de Consumentenbond na een onderzoek met vijf Europese zusterorganisaties. Ze bestelden 250 producten via webwinkels als AliExpress, Wish, Amazon, LightInTheBox en eBay. Het ging om kleding, speelgoed, sieraden, cosmetica en elektronica.

Met maar liefst 165 van de onderzochte producten bleek iets mis te zijn. Kinderen en volwassenen lopen volgens de consumentenorganisaties bij die spullen gezondheids- of veiligheidsrisico’s.

In brand vliegen

Zo kwam bijna driekwart van de powerbanks, USB-laders en reisadapter niet door de veiligheidstest. De apparaten konden een schok geven, oververhit raken, smelten of zelfs in brand vliegen. Negentig procent van de bestelde kerstverlichting werd afgekeurd.

Ook bij speelgoed ging het goed mis: bij meerdere kinderproducten braken makkelijk stukjes af. Hierdoor kan een klein kind stikken. In veel sieraden bleken te veel zware metalen, zoals cadmium en lood, te zitten. Eén armband bevatte zelfs 4000 keer meer cadmium dan toegestaan.

‘Enorme risico’s’

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond is geschrokken van de resultaten. “Mensen realiseren zich onvoldoende dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden.” Daardoor lopen ze enorme risico’s, waarschuwt ze.

De organisatie adviseert consumenten daarom om geen kleding, speelgoed, sieraden, cosmetica en elektronica te kopen bij webshops of verkoopplatformen die niet in de Europese Unie gevestigd zijn.

Redactie/ANP