Politiek

Agenten willen de straat op, maar zitten achter de pc met papierwerk

Ondanks een schreeuwend tekort aan blauw op straat, zitten de agenten die er zijn vaak op kantoor. Ze vinden dat ze veel te veel tijd kwijt zijn aan papierwerk. “Op werk zeggen we altijd: als je in de ochtend een goede boef vangt, ben je de rest van de dag binnen”, vertelt agent Koen Simmers uit Tilburg aan Hart van Nederland.

Uit een enquête die de politiebonden eind november lieten uitvoeren onder ruim 3600 agenten, blijkt dat veel politiemensen het te druk hebben op hun werk. Dat komt door het tekort aan personeel, maar ook door het vele papierwerk dat de agenten iedere dag moeten doen.

Lees ook: Onze agenten zijn nu echt heel erg moe

“Een paar jaar geleden is flink geïnvesteerd in het minderen van de administratie”, zegt Simmers. “Maar dat is nu weer flink toegenomen. We zijn flink aan het typen en registreren. Er zijn allerlei protocollen waaraan je je moet houden.”

Schrapsessies en software

In de Tweede Kamer wordt morgen gesproken over de problemen bij de politie. CDA en GroenLinks doen daar voorstellen om te snoeien in het vele papierwerk. “Agenten geven aan dat ze vaker de wijk in willen, vaker de straat op. We moeten vandaag wat doen om de acute nood te verlichten”, zegt GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge.

De politieke partijen doen een aantal concrete voorstellen. Ze willen dat agenten niet langer meer elke dag reisdeclaraties hoeven in te dienen. Daarnaast moet er meer software worden ingezet om verhoren te verwerken en moeten er schrapsessies komen om onnodige regels af te schaffen.

Tekort politiemensen niet zomaar opgelost

Ook bij de korpsleiding van de Nationale Politie zien ze wel dat agenten veel tijd kwijt zijn aan papierwerk. “Maar dat is nodig, omdat wij moeten laten zien waar we mee bezig zijn”, zegt een woordvoerder. “Bovendien zijn die dagelijkse reisdeclaraties een idee van de politiebonden zelf, omdat zij een maandelijkse declaratie op basis van gemiddelden geen goed idee vonden.”

Eigenlijk zijn alle partijen het er wel over eens dat de werkdruk vooral zo hoog is door het tekort aan politiemensen. Maar juist dat probleem is niet zomaar opgelost. Het kost nu eenmaal tijd en geld om nieuwe agenten op te leiden, zegt de woordvoerder van de korpsleiding.