Politiek

Onze agenten zijn nu echt heel erg moe

De werkdruk bij de politie is zo hoog geworden dat het zo niet langer kan, waarschuwen de politiebonden donderdag. Agenten vertellen aan Hart van Nederland hoe hun werk steeds zwaarder wordt. “We zijn echt moe.”

Marco Eradus is docent bij de politieacademie en vertelt dat de werkdruk voor agenten op dit moment “gewoon ontzettend hoog is”. “Ik zie het bij collega’s op de werkvloer die op hun tandvlees lopen. Ze zijn vermoeid, maken lange dagen en draaien veel overuren.”

‘Het werd me te veel’

Ook Nathelie merkt dat haar werk zwaarder is geworden. De hoofdagent bij de eenheid Den Haag zat een jaar geleden met een burn-out een tijd thuis. “De werkdruk werd me iets teveel. Je maakt heftige situaties mee en soms heb je daar wat langer voor nodig om van te herstellen.”

Lees ook: ‘Agenten hebben te lange werkdagen, te weinig pauzes, te veel nachtdiensten’

Inmiddels gaat het weer goed met Nathelie, maar ze zich maakt zich wel zorgen om haar collega’s. “Juist omdat we anderen willen helpen, vergeten we om ook goed voor onszelf te zorgen.”

Meer agenten nodig

De politiebonden vinden dat de problemen de schuld zijn van het huidige en vorige kabinet. Ze willen daarom dat de politiek voor het nieuwe jaar “noodzakelijke keuzes” maakt, anders komen er “vervolgstappen”.

De vakbonden doen verschillende voorstellen om snel mankracht vrij te maken. Zo zouden boetes die lager dan 250 euro zijn tijdelijk niet geïnd moeten worden. Ook moet het aantal evenementen waar de politie bij wordt ingezet met dertig procent omlaag van de bonden.

Voor wijkagent Koen Simmers uit Tilburg is het duidelijk wat er sowieso moet gebeuren: meer agenten. “Er wordt getoverd met cijfers, maar er zijn veel te weinig politiemensen. We kunnen het werk niet meer aan. Als het zo door gaat, vallen er agenten om.”

Tekst gaat verder onder de video

Politie moet nee verkopen

Koen ziet dagelijks wat het personeelstekort  betekent. “We komen niet meer toe aan het werk in de wijken en rijden alleen nog maar naar noodmeldingen toe.” In Den Haag ziet Nathelie dat aangiftes niet meteen kunnen worden opgepakt. “We moeten veel nee verkopen.”

Donderdag werd duidelijk dat de Amsterdamse politie door personeelsproblemen misschien moet stoppen met de strijd tegen zware misdaad.

Het is tekenend voor de huidige situatie, vindt Marco. “De samenleving heeft dit soort speciale teams hard nodig, maar deze agenten worden gewoon weer teruggestopt.”

‘Het doet echt pijn’

De gevolgen van de personeelsproblemen frustreren agenten, zegt Koen. “Het doet ons ook echt pijn. We willen er voor de burger zijn.” Marco moet veel dingen laten liggen, “en dat voelt niet goed. We zitten onder de crepeersterkte.”

Ondanks het zware werk denken de agenten er niet aan om te stoppen. Politieagent word je volgens Marco niet zomaar, “dat doe je met een bepaalde gedachte”. “Politiewerk is ook echt heel leuk”, vertelt Koen. Ook Nathelie peinst er niet over om te stoppen. “Ik blijf dit de rest van mijn leven doen.”