Politiek

Amsterdamse politie stopt mogelijk met aanpak van zware misdaad

De Amsterdamse politie moet binnenkort misschien het team opheffen dat strijdt tegen de georganiseerde misdaad. Dat zegt een woordvoerder.

De politie in de hoofdstad kampt met personeelsproblemen. Vanwege de beperkte mankracht bij het korps wordt er nu gekeken of agenten ergens anders in de stad kunnen worden ingezet. Dat zijn volgens de woordvoerder “pijnlijke keuzes die niet leuk zullen zijn voor de teams”.

Gespecialiseerd in zware misdaad

Eén van de opties is het opheffen van een rechercheteam dat is gespecialiseerd in de aanpak van georganiseerde misdaad, het zogenoemde Team Bestrijding Ondermijning.

De woordvoerder verwacht dat begin december een definitieve keuze wordt gemaakt. Welke andere maatregelen er worden overwogen, wilde hij niet zeggen.

Lees ook: ‘Drugsmisdaad gegroeid door wispelturigheid politiek’

Het nieuws over de mogelijke opheffing van het Amsterdamse team komt op een pikant moment. De hoofdstad zucht onder zware drugscriminaliteit. De rechercheurs die mogelijk worden overgeplaatst, houden zich juist bezig met dit soort zaken.

Politie in de knel

Na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat er meer agenten op zware criminaliteit moeten worden gezet. Begin november kondigde het kabinet aan 110 miljoen euro extra uit te trekken voor de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit.

Lees ook: Anti-drugseenheid en meer tipgeld: pak je daarmee een zware crimineel?

In een Kamerdebat gaf de minister vorige week toe dat dit niet genoeg is. Hij erkende dat de nieuwe taken voor krapte zorgen bij de politie. De politiebonden presenteren later op donderdag een onderzoek naar de werkdruk bij de politie.

Redactie/ANP