Politiek

Anti-drugseenheid en meer tipgeld: pak je daarmee een zware crimineel?

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie spreekt positief over de eventuele realisatie van een anti-drugseenheid. De eenheid kan specifieke kennis over drugsbendes verzamelen en de samenwerking tussen politie-onderdelen versoepelen.

“Onze opsporingsdienst is een van de beste ter wereld. Als je een dienst als de AIVD kunt betrekken bij de zoektocht naar een zware crimineel als Taghi, levert dat zeker wat op,” denkt ook misdaadjournalist Thijs Zeeman.

Internationaal netwerk

Maar het beschikbaar stellen van extra mankracht voor een eigen anti-drugseenheid is niet het enige wat moet gebeuren. “We moeten direct contact hebben met soortgelijke teams in andere landen”, vindt Zeeman. “Er moet een serieus internationaal netwerk komen, zodat landen waar toonaangevende criminelen als Taghi zich bevinden ook daadwerkelijk willen meewerken aan de opsporing en uitlevering.”

‘Onze rechtsstaat wordt ondermijnd’

De moord op Derk Wiersum, de advocaat die kroongetuige Nabil B. bijstond in het strafproces tegen Redouan Taghi, laat de vraag rijzen waarom zo’n team niet eerder is samengesteld. “Taghi werd altijd gezien als cocaïne gangster en de liquidaties die plaatsvonden waren het gevolg van een oorlog in de onderwereld. Maar de moord op een advocaat is een aanslag op onze rechtsstaat. Onze rechtsstaat wordt hierdoor ondermijnd. Dit is onze vorm van terrorisme en minister Grapperhaus kan niets anders dan ingrijpen,” stelt Zeeman.