Opmerkelijk

Handhaving ingezet voor 10-jarige Regilio wegens spelen van blokfluitliedjes in winkelstraat

Het is zijn grote hobby: blokfluitliedjes spelen voor toeristen in de winkelstraat van Enkhuizen. Maar maandag kwam de 10-jarige Regilio huilend thuis. Hij was weggestuurd door klagende winkeliers en handhavers. De politie is meermaals gebeld vanwege geluidsoverlast en er zou zelfs aangifte zijn gedaan.

Al drie jaar lang oefent Regilio op zijn blokfluit. Eerst vooral thuis, maar sinds hij wat liedjes kan spelen treedt hij geregeld op in de binnenstad van Enkhuizen. Hij verdient er ook een zakcentje mee, met name dankzij gulle toeristen.

Regilio kwam huilend thuis

“Het is zijn passie en toeristen vinden het geweldig”, vertelt Regilio’s vader Marciano aan Hart van Nederland. “Maar gisteren kwam hij huilend thuis. Een aantal winkeliers klaagden over geluidsoverlast en zeiden dat hij weg moest gaan.”

Lees ook: Man in verwarde toestand speelt naakt blokfluit op balkon Den Haag

Regilio is naar eigen zeggen weggestuurd door zes volwassenen: twee boze winkeliers, twee boze omwonenden en twee handhavers van de gemeente. Toen zijn vader verhaal ging halen bij de boa’s kreeg hij te horen dat Regilio geluidsoverlast veroorzaakte en dat er zelfs aangifte is gedaan.

En dat terwijl vader Marciano nog bij de gemeente had gecontroleerd of zijn zoontje muziek mocht maken in de winkelstraat. “Ze zeiden dat een vergunning niet nodig is en dat de gemeente het gedoogt. Als een vergunning nodig was, had ik die aangevraagd.”

Sommige winkeliers juist fan

Bovendien zijn een hele hoop andere winkeliers in de Enkhuizense binnenstad groot fan van Regilio en zijn blokfluitkunsten. “Ik zie een jongetje muziek maken en met zijn opbrengst cadeautjes kopen voor zichzelf en z’n broertjes en zusjes”, vertelt winkelier Asad Radmanesh die is gehuisvest tegenover de plek waar Regilio staat. “Dat vind ik heel positief.” De winkelier vond het dan ook zielig dat de jongen weggestuurd werd door handhavers. “Dan zie je zo’n klein jochie tegenover al die gasten.”

Lees ook: Nederlanders zijn erg gesteld op draaiorgels en straatmuzikanten

Regilio staat in de vakantieperiode iets vaker dan normaal in de winkelstraat, ongeveer om de dag. Hij speelt dan één tot twee uur op zijn blokfluit. Tot ergernis van sommige ondernemers en bewoners. De winkelier kan ook wel begrijpen dat mensen hierover klagen. “Ik ben altijd aan het werk, dus ik kan mezelf afleiden, maar als je hier woont en je wil rust, dan kan ik het begrijpen.”

Twee nummers

Regilio zelf vertelt zelf dat hij verdrietig werd toen hij hoorde dat hij moest stoppen en er aangifte tegen hem werd gedaan. “Ik speel muziek voor de mensen hier”, legt de 10-jarige jongen uit. “Maar ik ken maar twee nummers.” Regilio heeft het spelen van de blokfluit zichzelf aangeleerd. Wel geeft hij aan dat hij bereidt is om meer nummers te leren spelen. “Daar ben ik ook wel mee bezig, maar het lukt nog niet echt.”

Nadat Regilio werd weggestuurd is er met de omwonenden besproken wat er wel mag. De 10-jarige jongen weet nu wat er van hem verwacht wordt. “Ik mag nu hooguit 10 tot 15 minuten op een plek spelen.” De jonge muzikant kan ermee leven, maar vindt het toch jammer. “Op de plek waar ik altijd sta ken ik de meeste mensen en maak ik ook altijd een praatje met ze.”

Politie en gemeente ingeschakeld

Volgens een woordvoerder van de gemeente Enkhuizen zijn er geen regels die Regilio verbieden om muziek te spelen in de openbare ruimte. “We gaan er echter van uit dat, als er door anderen overlast van de muziek wordt ervaren, hier door de muzikant rekening mee gehouden wordt. In dit geval is er daadwerkelijk ook overlast ervaren.”

Bij zowel de gemeente Enkhuizen als de politie zijn de afgelopen periode meerdere meldingen gedaan van overlast door muziek van de jongen. Deze meldingen zouden vrijwel allemaal betrekking hebben op het (te) lang blijven spelen op een plek. Regilio zou ook door omwonenden meerdere keren zijn gevraagd om niet te lang op een plek te blijven staan.

“Naar aanleiding van de meldingen zijn onze boa’s op verzoek van de politie poolshoogte gaan nemen”, laat de gemeente weten. “Daarbij was de insteek: muziek maken mag, maar houd rekening met anderen.”

De politie laat weten dat er bij hen de afgelopen week twee meldingen zijn binnengekomen van geluidsoverlast door Regilio. Omdat agenten het druk hadden, is de politie er niet op af gegaan. Of er ook daadwerkelijk aangifte is gedaan, wil een woordvoerder vanwege privacyredenen niet zeggen.