Gezondheid

Beslissing kabinet valt zwaar bij organisatie van Nijmeegse Vierdaagse: 'Enorm naar toegeleefd'

“Dat betekent geen Pinkpop, geen Vierdaagse en geen Zwarte Cross.” Met die woorden kondigde premier Mark Rutte dinsdagavond aan dat in ieder geval tot 1 september alle evenementen niet door kunnen gaan. Festivals, concerten en sportwedstrijden vormen nog een te groot risico voor de volksgezondheid, in de strijd tegen het coronavirus.

Door het regeringsbesluit is een streep gezet door alle naar schatting 1200 Nederlandse zomerfestivals waarvan Pinkpop, Parkpop, North Sea Jazz, Zwarte Cross en Lowlands de bekendste zijn. Ook alle grote publiekstrekkers zoals de Vierdaagse van Nijmegen, Sail en de Tilburgse kermis zijn afgelast. Woensdag likken de organisatoren hun wonden.

Lees ook: De vijf punten van premier Rutte uit de persconferentie samengevat

Moeilijke stap

De definitieve afgelasting van de 104e Vierdaagse valt de organisatie zwaar. “We zijn teleurgesteld voor onze wandelaars. Tienduizenden mensen hebben enorm naar dit evenement toegeleefd en er al hard voor getraind”, aldus marsleider Henny Sackers.

De organisatie buigt zich de komende dagen over het terugbetalen van “een flink deel” van het inschrijfgeld van 100 euro per persoon. Onder de 49.000 wandelaars met een startbewijs voor dit jaar is veel te doen over dit bedrag, dat zij al hebben betaald. Sommigen willen de betaalde inschrijving laten staan tot volgend jaar, anderen willen hun geld terug.

Lees ook: Doorstrepen Vierdaagsefeesten ‘enorme domper’

Volgens Sackers is uit onderzoek de afgelopen weken gebleken dat de Vierdaagse niet omvalt door de afgelasting. Er is weliswaar geen royale financiële buffer, maar het wandelevenement kan volgend jaar juli van start. Tenminste, als de coronamaatregelen dan niet meer gelden.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen noemt de afgelasting “een forse dreun voor Nijmegen en de regio”. Hij leeft mee met de vele ondernemers die nu veel inkomsten zien verdampen. Veel horecaondernemers in de regio Nijmegen verdienen in de Vierdaagseweek een groot deel van de jaaromzet.

Juiste beslissing

Sail Amsterdam stond gepland van 12 tot en met 16 augustus. De vorige keer trok het scheepvaartevenement in totaal 2,3 miljoen bezoekers. De organisatie besloot woensdagochtend dat de komende editie niet door gaat. “Met pijn in het hart zijn we gedwongen deze beslissing te nemen, waarvan we overtuigd zijn dat dit de enig juiste is”, aldus Arie Jan de Waard, voorzitter van de Stichting Sail Amsterdam. Ook alternatieve plannen, zoals uitstel naar volgend jaar, gaan na overleg met onder meer de gemeente Amsterdam, de havenorganisatie Port of Amsterdam en de provincie Noord-Holland niet door. De organisatie richt zich nu op een jubileumeditie in 2025.

Ook de organisatie van de Zwarte Cross, dat van 16 tot en met 19 juli zou plaatsvinden, heeft besloten het festival dit jaar niet te verplaatsen maar volledig af te blazen. De organisatie is niet verrast, maar vindt het wel erg jammer. “Achter de schermen gingen wij er al wel voorzichtig vanuit, net als jullie waarschijnlijk. Maar toch is het werkelijk verschrikkelijk spijtig.” Wel is er alle begrip voor het verbod. “Hoewel wij balen als een stekker (en dat is nog zachtjes uitgedrukt) is de Zwarte Cross nu niet het allerbelangrijkste.”

Somber over 2021

De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) vertegenwoordigt zo’n honderd bedrijven die evenementen organiseren en faciliteren, waaronder de Ziggo Dome, AFAS Live, GelreDome en Rotterdam Ahoy. Volgens de vereniging staan 48.000 van de 63.000 banen op de tocht en wordt het verwachte omzetverlies voor de sector voor dit jaar geschat op 4 miljard euro.

De VVEM is ook somber over het doorgaan van evenementen, concerten en festivals volgend jaar. “Onduidelijk is of de organisatoren in 2021 financieel nog in staat zijn om weer evenementen te organiseren. Bovendien houden we er rekening mee dat overheden ook volgend jaar evenementen zullen verbieden omdat allerminst duidelijk is of het coronavirus tegen die tijd onder controle is”, aldus een woordvoerder.