Gezondheid

Afgekeurde mondkapjes gebruikt in Tilburgs ziekenhuis

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg zijn afgekeurde mondkapjes afkomstig uit China gebruikt. Nog voor bekend werd dat de geleverde maskers niet aan eisen voldeden, waren ze al uitgedeeld aan schoonmaakpersoneel. De maskers zijn niet gebruikt in de zorg.

Dat bevestigt woordvoerder van het ziekenhuis Wim Pleunis tegenover Hart van Nederland. “Dertig schoonmaakmedewerkers hebben er mogelijk kort mee gewerkt. De kans op besmetting met het virus is overigens uiterst klein, mede omdat deze schoonmakers geen (rechtstreeks) contact hebben gehad met patiënten. Ze hebben lege kamers schoongemaakt.”

Lees ook: Lichtpuntje voor zorgpersoneel: miljoenen mondkapjes onderweg naar Nederland

De woordvoerder laat weten dat de desbetreffende werknemers van het ziekenhuis toch geïnformeerd zijn en zich met klachten kunnen melden. Zij zullen dan getest worden.

Afgekeurd

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat een partij van 600.000 mondkapjes werd teruggeroepen door het ministerie van Volksgezondheid. De mondmaskers waren afgekeurd, omdat ze niet voldeden aan de veiligheidseisen. “Wij hebben 3.000 KN95-masker van de afgekeurde partij ontvangen. Deze lading is inmiddels teruggestuurd.”, aldus Pleunis.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis laten aan Hart van Nederland weten de mondkapjes niet gebruikt te hebben. Of en welke andere ziekenhuizen de mondkapjes wel hebben gebruikt is nog onduidelijk.