Opmerkelijk

Metrobestuurder Spijkenisse 'aan de dood ontsnapt', bergingsactie afgerond

De man die de metro bestuurde die dinsdag door een stootblok schoot en op een kunstwerk belandde in Spijkenisse, is aan de dood ontsnapt. Dat zegt zijn advocate Kim Kuster woensdag tegen Hart van Nederland. “Het is centimeterwerk geweest.”

Kuster kan nog geen antwoord geven op de vraag wat nu precies is misgegaan. “Dat hangt af van het resultatenonderzoek”, zegt ze. Volgens Kuster zal het Openbaar Ministerie (OM) op basis van de uitkomst van het onderzoek moeten bepalen of er een rechtszaak komt. Met de betrokken bestuurder gaat naar omstandigheden redelijk, vertelt Kusters. “Lichamelijk gaat het goed, maar geestelijk doet het zeker wat met hem. De klap komt namelijk later. Langzamerhand komt het besef. Hij is aan de dood ontsnapt.”

Bestuurder weer vrij

Op Twitter schrijft de advocate dat “niets in het onderzoek wijst op enig verwijtbaar of strafbaar handelen”. De man is dinsdag na zijn verhoor op het politiebureau weer vrijgelaten.

De bergingsactie van het metrostel is woensdag afgerond. De resterende achterste wagon, die nog op de rails stond, is ontkoppeld en rond 11.30 uur omlaag gehesen. Het overhangende deel van de metro werd dinsdagavond weggetakeld.

Bergingsactie verliep vlotter dan verwacht

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond sloot op voorhand niet uit dat de bergingsactie ook woensdag de hele dag in beslag zou nemen. De berging verliep echter vlotter dan gepland. “Dinsdag moesten we na het optillen eerst nog wat wegslijpen, omdat aan de onderkant verwrongen staal zat”, licht een woordvoerder toe. “Nu bleek dat niet nodig te zijn.”

Lees ook: Loshangend deel metro Spijkenisse weer op de grond

De voorste wagon werd dinsdag op een dieplader gehesen en afgevoerd naar de Waalhaven in Rotterdam, waar het wordt onderzocht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Datzelfde zal nu gebeuren met het achterste deel.

Walvisstaart

Het voorste metrostel kwam in de nacht van zondag op maandag op een kunstwerk in de vorm van een walvisstaart terecht, nadat het door een stootblok schoot. Het overhangende deel hing ongeveer tien meter boven de grond bij station De Akkers. Onder meer twee hijskranen werden ingezet voor de bergingswerkzaamheden. Daarvoor werden drie woningen ontruimd.

ANP/Redactie