Gezondheid

Burgemeester Aboutaleb 'diep verdrietig' over gedrag feestende en misdragende studenten

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is bedroefd over het gedrag van circa zestig studenten in zijn stad. Zij hielden zaterdagavond een illegaal huisfeest dat geheel uit de hand liep. Toen de politie poolshoogte ging nemen werden zij bekogeld met vuilnis en lege blikjes.

In de woning waren 36 illegale feestvierders en vond de politie een grote puinhoop. Eerder liet de politie al weten dat het in de woning een grote rotzooi was: ”Overal stonden openstaande flessen en blikjes alcohol. Vrijwel iedereen binnen was ontzettend dronken en verbaal opstandig. Mensen verstopten zich overal, zoals in de douche, in het toilet, verschillende kamers en zogenaamd in bed.”

“Ik ga geen krachttermen gebruiken, maar ik ben er diep verdrietig over. Ze hebben zich misdragen,” zei hij maandagochtend bij de presentatie van de Senior Games, een project om Rotterdamse ouderen aan het bewegen te krijgen.

‘Verdrietig door gedrag van buren’

Aboutaleb voerde de afgelopen week intensief overleg met studentenverenigingen om het gedrag van hun achterbannen aan te pakken. Hij loofde zelfs een bedrag uit van 10.000 euro om te komen met het beste idee om studenten bewust te maken van het belang van de coronamaatregelen.

Lees ook: Dronken studenten op illegaal coronafeest bekogelen agenten

Juist is de wijk waar de Rotterdamse burgemeester zelf woont, Kralingen, ging het zaterdagavond mis. “Hoe moet ik het toch intelligente deel van de samenleving aanspreken”, vroeg hij zich maandagochtend vertwijfeld af. “Juist in Rotterdam pieken de coronacijfers onder jongeren enorm. Er zijn inmiddels 36 boetes uitgedeeld, maar daar doen we het niet voor. Nee het gedrag van mijn ‘achterburen’ is verdrietig te noemen.”

Extra maatregelen

Voor Aboutaleb is het gedrag van studenten overigens geen aanleiding om met extra maatregelen te komen. Hij maakt zich wel zorgen over de oplopende trend in zijn stad. “Maar ik hoop door de huidige maatregelen, die afgelopen zondag om 18.00 uur in werking traden niet nog scherpere maatregelen te hoeven treffen. Eventuele hardere maatregelen zullen de economie van Rotterdam raken.”

ANP/ Redactie