Opmerkelijk

Urenlange files in Uden voor verse aardbeien: 'Klanten komen zelfs uit Drenthe'

In het Noord-Brabantse Uden staan mensen massaal in de file voor een bakje aardbeien. De wegen rondom de drive-in van Birgitte en Jan van den Elzen staan vol. De aardbeienkwekers doen er alles aan om grote verkeersopstoppingen te voorkomen. Toch staat er een lange file voor hun bedrijf. De wachttijd kan oplopen tot enkele uren.

“Wij snappen ook niet dat mensen zo lang in de rij willen staan”, zegt Birgitte tegen Hart van Nederland. “Onze aardbeien zijn erg lekker en ze zijn ook te verkrijgen gedompeld in chocolade of met kwark en granola, maar dat mensen er zo lang voor in de rij willen staan…” Volgens Birgitte is het extra druk bij de drive-in, omdat alle andere verkooppunten vanwege de coronamaatregelen zijn gesloten. Zo kunnen mensen het rode fruit niet meer uit automaten halen, wat normaal wel mogelijk is.

Lees ook: Eerste döner kebab drive thru van Nederland opent in Duiven

Maximaal 2 personen

Aardbeiliefhebbers komen van heinde en verre naar de drive-in in Uden. “We hebben mensen gehad hier uit Noord-Brabant, maar ook vanuit Limburg en Drenthe stonden ze hier in de rij.” Mensen worden opgeroepen om maximaal met twee personen het rode fruit te komen halen, maar aan die regels houdt lang niet iedereen zich. Een aantal gezinnen ziet een ritje naar de drive-in als een uitje voor de hele familie. “Eigenwijze gezinnen komen met de hele auto vol.”

Samen met de gemeente zorgen Jan en Birgitte ervoor dat er voor doorgaand verkeer in de omgeving zo min mogelijk hinder is. Zo is er een digitaal bord geplaatst waarop mensen kunnen zien waar ze in de file moeten aansluiten. “We werken zo snel mogelijk, maar toch blijft de wachttijd lang. Als het druk is dan ontstaan er files. Dat gebeurt ook bij de Efteling op een drukke dag.”

Foto: Pexels