Gezondheid

Aantal coronapatiënten op intensive care daalt opnieuw: nog geen effect te zien van druk paasweekeinde

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 783. Dat zijn er 21 minder dan op woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De daling is iets minder sterk dan in voorgaande dagen, maar is volgens het coördinatiecentrum wel “onveranderd geheel in lijn met de verwachting”.

Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 754 in Nederland, 22 minder dan woensdag. Verder verblijven 29 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland. Dat is er eentje meer dan woensdag, doordat iemand naar Duitsland is overgebracht.

‘Nog geen effect te zien van druk paasweekeinde’

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ziet in de cijfers nog geen effect van een druk paasweekeinde. Zo’n effect, een stijging van het aantal opnames, zou rond deze tijd ongeveer te zien moeten zijn.

Daarnaast liggen er 432 mensen met andere aandoeningen op de intensive care. Dat is er één meer dan op woensdag. Toch is het LCPS er blij mee, omdat het betekent dat de reguliere zorg weer op gang komt.

Meer ruimte voor reguliere zorg

In totaal liggen er nu 1186 mensen op de intensive care in Nederland. Daarmee is het nog altijd drukker dan normaal. Onder normale omstandigheden zouden de ic-afdelingen zo’n 800 tot 900 mensen behandelen. Het LCPS verwacht dat het aantal coronapatiënten op de ic’s in de komende weken daalt richting de 500 en dat het aantal overige ic-patiënten toeneemt.

Lees ook: Problemen bij jassen en schorten voor zorg, wel voldoende medische mondmaskers

Volgens Kuipers is er in de ziekenhuizen geen tekort aan maskers, maar wel aan schorten voor verplegers en artsen.