Gezondheid

Aantal nieuwe coronabesmettingen gedaald, wel meer doden en ziekenhuisopnames

Het aantal personen dat afgelopen week positief testte op COVID-19 is gedaald ten opzichte van de week daarvoor. Toen bleken 4013 mensen het virus onder de leden te hebben, afgelopen week waren dat er 425 minder. In totaal werden 3588 mensen positief getest.

Wel zijn er 84 patiënten met het virus opgenomen in het ziekenhuis, dat zijn er 34 meer dan vorige week. Het aantal personen dat is gestorven aan het coronavirus is verdubbeld van 16 naar 32. Er werden 26 patiënten opgenomen op de intensive care, twee minder dan een week eerder.

Meer mensen laten zich testen

Het RIVM laat weten dat afgelopen week ruim 140.000 mensen zich hebben laten testen op het virus in de GGD teststraten. Dat zijn bijna 38.000 mensen meer dan de week daarvoor. Het percentage positieve testen is deze week licht gedaald naar 2,5 procent.

De meeste nieuwe besmettingen deden zich voor in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In Zuid-Holland daalde het aantal gevallen licht, in de twee andere provincies bleef het ongeveer gelijk.

Lees ook: Overheid roept op: laat je alleen testen op corona als je klachten hebt

Reproductiegetal iets gedaald

Positief is dat het zogeheten reproductiegetal afgelopen week iets is gedaald volgens het RIVM, van 1,19 naar 1. Dat betekent dat iemand die is besmet met het virus gemiddeld één andere persoon aansteekt. Het R-getal is niet met zekerheid vast te stellen. Het RIVM houdt een marge aan en stelt dat het tussen de 0,93 en 1,10 moet liggen.

Het RIVM laat weten dat niet alle gemelde patiënten in de afgelopen week positief zijn getest, in het ziekenhuis opgenomen of zijn overleden. Sommige patiënten worden later gemeld, waardoor cijfers van afgelopen weken soms nog aangevuld worden. Omdat niet alle mensen zich laten testen op het coronavirus ligt het werkelijk aantal besmettingen naar alle waarschijnlijkheid een stuk hoger.

Laagste aantal besmettingen in één etmaal

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 415 nieuwe besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Dat is de kleinste toename in één etmaal sinds 3 augustus. De helft van de positief geteste personen is 20 tot 40 jaar oud, een kwart is tussen de 40 en 60. Ongeveer 12 procent is 60 jaar of ouder.

De regio Amsterdam-Amstelland blijft koploper met 99 nieuwe positief geteste gevallen. In Rotterdam-Rijnmond werden 43 mensen positief getest. In Haaglanden werd het coronavirus vastgesteld bij 38 mensen en in de provincie Utrecht bij 24 mensen. In Midden- en West-Brabant kregen 29 mensen te horen dat ze besmet zijn geraakt.

ANP/Redactie