Gezondheid

Aantal coronabesmettingen daalt weer tot onder de 5.000

In de afgelopen dag zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 4.873 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er bijna 600 minder dan op zondag, maar wel iets meer dan vorige week maandag.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Dat betekent dat het aantal nieuwe gevallen voor de derde dag op rij is gedaald. Zondag werden er 5.449 positieve tests geregistreerd bij het RIVM. Dat was weer flink lager dan de dagen ervoor: zaterdag ging het nog om 5.935 nieuwe besmettingen, vrijdag werd het virus bij 6.108 mensen vastgesteld.

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 38.000 mensen positief getest. Dat is minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de corona-uitbraak is het virus bij meer dan 450.000 mensen in Nederland vastgesteld. Bij het huidige tempo komt dat aantal tegen het einde van deze maand boven de half miljoen uit.

Grote steden

De grootste coronabrandhaard van het land is Rotterdam. Daar zijn in de afgelopen dag 300 nieuwe gevallen bijgekomen. De havenstad wordt gevolgd door hoofdstad Amsterdam (283), Den Haag (128) en Eindhoven (100), Tilburg (90) en Utrecht (83).

Lees ook: Curaçao scherpt coronaregels aan wegens oplopende besmettingen

Het aantal geregistreerde coronadoden steeg in het afgelopen dag met 45, evenveel als er op zondag werden gemeld. Dat wil echter niet zeggen dat al deze mensen in het laatste etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden soms met vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Meer opnames, minder ic-patiënten

Op dit moment liggen er 2.130 mensen in het ziekenhuis met corona. Dat zijn er 36 meer dan op zondag. Van de opgenomen coronapatiënten liggen er 573 op de intensive care, een afname van twaalf in vergelijking met een dag eerder.

Bekijk video: Meekijken op de corona-afdeling van het Franciscus tijdens tweede golf

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt verder dat in de afgelopen dag veertien coronapatiënten zijn overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s, waarvan vijf personen die op de ic liggen.

Redactie/ANP