112

Gezin doet aangifte nadat hun nieuwe auto uitbrandde op snelweg: 'Ik dacht: ik ga dood!'

Je net nieuwe auto in vlammen op zien gaan. Het gebeurde Ranvya Breeveld en haar jonge gezin afgelopen weekend. Sterker nog: ze waren onderweg toen het helemaal misging. “Ik hoorde een harde klap: boem!”

Drie weken geleden kochten ze een tweedehands auto van een Haarlemse autodealer, een zilveren Citroën C5 uit 2001. Toen leek er nog geen vuiltje aan de lucht, vertelt Ranvya aan Hart van Nederland, maar al snel na de aankoop begonnen er lampjes op het dashboard te branden.

Haar partner Jamall Lisse loste dit op door de koelvloeistof aan te vullen. Daarna leek er niets meer aan de hand te zijn, totdat het gezin afgelopen zondag vanuit Almere onderweg was naar Rotterdam voor een leuk uitje.

‘Auto begon te ratelen’

“Eenmaal op weg hoorden we de auto ratelen. Ik dacht: oh, dit is niet goed”, zegt Ranvya. Op de A12 bij Woerden ging het goed mis. “Ik hoorde harde klap en riep tegen Jamall dat we snel aan de kant moesten.” Ranvya raakte naar eigen zeggen in paniek: “Ik dacht: ik ga dood!”

Jamall kon de wagen gelukkig nog aan de kant krijgen en dat was net op tijd, zo bleek al snel. “Toen we uitstapten duurde het nog twee minuten en toen ontstonden er enorme vlammen”, vertelt de geschrokken Almeerse.

Lees ook: Gezin met dreumes ontsnapt uit brandende auto op A12 bij Woerden

Woedend op autodealer

Ranvya, Jamall en hun eenjarige dochtertje kwamen met de schrik vrij. Het stel is nu vooral woedend op de autodealer. Hoewel het bedrijf in de eerste instantie geen geld terug wilde geven, biedt de zaak het gezin nu een bedrag aan van 750 euro.

Maar daar nemen ze geen genoegen mee, omdat de occasion 1.250 euro heeft gekost. Ook willen ze een toezegging van de autozaak dat andere kopers niet in dezelfde gevaarlijke situatie als zij terecht kunnen komen. Ze hopen dat dit nooit meer gebeurt.

Eerder afgekeurd

“Achteraf hadden we het misschien wel kunnen weten”, aldus de Almeerse. “Toch zijn er geen alarmbellen gaan rinkelen door het goede vertrouwen.” Na het bizarre ongeluk heeft de familie de gegevens van de auto nagetrokken.

Uit een kentekencheck blijkt dat dat de Citroën in een jaar tijd twee keer is afgekeurd vanwege een vloeistoflekkage en een afwijkende isolatiewaarde. Op het moment van de verkoop had de auto wel een geldige APK-keuring. Het is nog niet duidelijk waardoor de auto spontaan in brand kon vliegen.