Gezondheid

'Het is een wonder': 90-jarige zuster Adelaide overwint coronavirus

Het coronavirus grijpt om zich heen in het klooster de Zusters van Liefde in Tilburg. Zeven zusters die door het virus getroffen waren, hebben het niet overleefd. Maar er is hoop: de 90-jarige Ria van den Berkmortel, zuster Adelaide in het klooster, heeft het virus overwonnen.

Lees ook: ‘Coronamaatregelen ook na 6 april geldig’

“Dit is een lichtpuntje in donkere dagen”, zegt Judith de Raat, bestuurssecretaris van het klooster tegen Hart van Nederland. Naast de zusters die door het virus zijn overleden, liggen er nog vier in het ziekenhuis en een aantal zitten in zelfisolatie.

De meeste mensen die overlijden aan de gevolgen van Covid-19, zijn ouder dan 80 jaar. De gemiddelde leeftijd in het klooster is 88,7 jaar. “We vreesden voor het leven van zuster Adelaide. Ze was ernstig ziek”, laat De Raat weten.

Niet meer aanspreekbaar

Begin maart kreeg Ria verschijnselen van het coronavirus. “De test daarna bleek positief. Ze is dezelfde dag in isolatie gegaan. Meteen werden maatregelen voor bezoek genomen.”

Ria hoefde niet naar het ziekenhuis, maar is verzorgd op de verpleegafdeling van het klooster. Ze had daar zo veel last van hoge koorts, dat ze volgens De Raat niet meer aanspreekbaar was.

Weer genezen

Maar gelukkig ging het beter en is ze alweer een week van het coronavirus genezen. Ria kon zelf nog niet aan de telefoon komen, maar volgens De Raat kan ze nog niet helemaal geloven dat ze zo ziek is geweest. “Doordat ze zo ziek is geweest, weet ze zelf niks meer van haar ziekbed.”

Lees ook: Honderd vrijwilligers maken ambulances schoon, ‘zo hebben de verpleegkundigen pauze’

“Naar omstandigheden gaat het weer goed met haar”, zegt De Raat “Ze woont in het verpleeghuis, dus ze kan niet op zichzelf wonen, maar ze kan weer doen wat ze daar deed. We herkennen haar weer helemaal.”

De Raat noemt het een ‘wonder’ dat Ria het virus heeft overleefd. “Maar zuster Adelaide is niet de enige. Dit weekend is ook een 86-jarige zuster die besmet was met het coronavirus genezen. Voor ons allen is dit een teken van hoop.”