Politiek

Zwarte Pieten protesteren vanavond in Scheveningen: 'Handen af van ons kinderfeest'

Niet alleen Kick Out Zwarte Piet laat van zich horen in aanloop naar het Sinterklaasfeest, ook Zwarte Pieten protesteren. Vanavond verzamelen zich volgens de organisatie honderden mensen in de haven van Scheveningen om een groepsfoto te maken.

Lees ook: Haagse ondernemers krijgen ‘dreigende’ brief van Zwarte Piet-demonstranten

Volgens woordvoerder John van Zweden is dit een statement aan het adres van Kick Out Zwarte Piet. “Het moet voor eens en altijd klaar zijn dat een kleine groep mensen dit kinderfeest verpest. Handen af van ons kinderfeest. Een minderheid kan niet beslissen wat de meerderheid moet doen. Zeker niet in een land waarin democratie hoogtij zou moeten vieren.”

Honderden Zwarte Pieten

Van Zweden verwacht een flinke opkomst. Volgens de woordvoerder gaan er honderden mensen op de actie afkomen. “De organisatie deed gisteren pas een eerste oproep, maar is hier achter de schermen al veel langer mee bezig. Het zijn wijze jongens uit Scheveningen en Duindorp, die kunnen zoiets goed organiseren.”

Lees ook: Apeldoorn voor de rechter gesleept om roetveegpieten bij intocht

De woordvoerder verwacht dan ook geen problemen als de Zwarte Pieten protesteren. “Je kunt het nooit honderd procent garanderen, maar ik ga er vanuit dat er vanavond niks geks gebeurt. Dit gaat ook helemaal niet om geweld en ook niet met racisme.”

Protesteren doe je maar op het Malieveld

Kick Out Zwarte Piet mag van Van Zweden ook best protesteren, maar niet tijdens een intocht. “Doe die poppenkast niet waar onze kinderen bij zijn. Ga lekker op het Malieveld staan met je shirtje en je spandoek.”

De organisatie verwacht dat de anti-Zwarte Piet-groepen gaan reageren op de actie in Scheveningen van vanavond. “Maar als het tegengeluid vanavond naar Scheveningen komt, lijkt me dat niet verstandig.”

Foto: ANP