Politiek

Haagse ondernemers krijgen 'dreigende' brief van Zwarte Piet-demonstranten: 'ik ben gewoon het vriendelijke bakkertje op de hoek!'

Ondernemers in Den Haag die sponsor zijn van de Sinterklaasintocht keken afgelopen week vreemd op toen ze de mailbox nakeken. Daarin zat namelijk een brief van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. De strekking: we gaan actievoeren tegen Zwarte Piet tijdens de intocht, in het bijzonder tegen de ondernemers. Donderdagavond sprak de Haagse gemeenteraad over de brief.

“Helaas zal de Haagse intocht ook dit jaar zwarte pieten bevatten” valt te lezen aan het begin van de tekst. Kick Out Zwarte Piet heeft naar eigen schrijven de namen van de ondernemers van een website gehaald die in het teken staat van de intocht. De actiegroep zegt geschrokken te zijn dat die namen daarop staan: “We hoopten dat u niet zou willen dat uw geld gebruikt wordt voor het kopen van de zwarte schmink en de kroespruiken waarmee mensen van kleur belachelijk worden gemaakt.”

Actievoeren bij ondernemers

Kick Out Zwarte Piet geeft verderop in de brief aan actie te gaan voeren tegen het kinderfiguur tijdens de intocht. “Daarbij zullen we speciale aandacht schenken aan de sponsoren van het feest in deze achterhaalde vorm,” oftewel tegen de ondernemers. Hoe ze die acties verder gaan invullen, staat niet duidelijk in de tekst.

Bakker Timo de Jong is een van de ondernemers die de brief heeft ontvangen. Hij is er niet over te spreken. Tegen Hart van Nederland zegt hij: “Wat gaan ze doen dan? Bij mij voor de winkel komen staan? Ik ben gewoon van het vriendelijke bakkertje op de hoek.” De Jong levert geen financiële bijdrage aan de intocht, maar schenkt producten: “en bovendien heb ik geen inspraak over de invulling van het feest. Ga gewoon in gesprek met de gemeente, in plaats van mij zo’n brief te sturen!”

‘Allesbehalve discriminerend’

Ook zeilmaakster Karin Oudshoorn is niet blij met de brief die ze gekregen heeft: ”Ik heb de brief nog eens gelezen en hij komt behoorlijk intimiderend op mij over. We worden tussen de regels door beschuldigd van discriminatie, vind ik, maar we zijn allesbehalve discriminerend. We doen gewoon mee aan een kinderfeest!” Oudshoorn helpt tijdens de intocht vrijwillig met het schminken van kinderen en bij de optocht: “Er staan altijd zo veel blije gezichten langs de route, van alle nationaliteiten. We denken er helemaal niet zo over na.”

In de Haagse politiek zijn de reacties verdeeld. Hart voor Den Haag/Groep De Mos, die de brief in handen heeft, is fel. Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar plaatste hem op Twitter en vraagt zich af of het om een bedreiging gaat. De Haagse Stadspartij reageerde volgens de regionale omroep een heel stuk milder. Die zegt dat de ondernemers gewoon een vraag wordt gesteld.

De raad heeft gisteravond verder over de brief gesproken. Ook de nieuw aangestelde burgemeester Remkes maakte daarbij een opmerking, iets dat niet heel gebruikelijk is bij dit soort zaken. Hij noemde de brief ‘twijfelachtig’.

Kick Out Zwarte Piet is benaderd voor een reactie, maar was niet bereikbaar voor commentaar.