Misdaad

Wat gebeurt er met de IS-kinderen die terugkomen naar Nederland?

Dinsdagavond kwamen twee door Turkije teruggestuurde IS-vrouwen aan op Schiphol. Ze werden direct gearresteerd, maar er waren ook twee kinderen van drie en vier jaar oud meegereisd. Wie zorgt er nu voor de IS-kinderen?

Meteen na de landing worden de kinderen overgedragen aan de kinderbescherming, vertelt woordvoerder Richard Bakker aan Hart van Nederland. “Op het moment dat de moeder uit het vliegtuig stapt, wordt ze aangehouden en moet ze afscheid nemen van de kinderen.”

Lees ook: Nederland moet proberen IS-kinderen terug te halen

Voogd voor IS-kinderen

De vrouw wordt volgens hem daarna vastgezet. Een medewerker van de kinderbescherming vraagt direct aan een rechter om de voorlopige voogdij. Als de rechter groen licht geeft, wordt een voogd aangewezen voor drie maanden. “Hij of zij neemt dan alle besluiten over de kinderen.”

De moeder heeft op dat moment ook niets meer te zeggen, aldus de woordvoerder. “De kinderbescherming krijgt drie maanden de tijd om uit te zoeken wat noodzakelijk is voor de kinderen.”

Familie in Nederland

Er wordt gekeken of er familie in Nederland is die voor de kinderen kan zorgen. “Ook wordt onderzocht of er in de toekomst een rol is weggelegd voor de ouder, in dit geval de moeder”, zegt Bakker.

Na drie maanden wordt vervolgens besloten wie het voogdijschap krijgt. “Uiteindelijk bepaalt de rechter waar de kinderen naartoe gaan.”