Politiek

Nederland moet proberen IS-kinderen terug te halen

De Staat moet er alles aan doen om de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug te halen naar Nederland. Voor de vrouwen zelf geldt daartoe geen verplichting.

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat maandag bepaald in een kort geding dat advocaten namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen hebben aangespannen tegen de Staat. Als de Koerden de kinderen niet laten vertrekken zonder hun moeders dan ontstaat er een nieuwe situatie, aldus het vonnis.

Lees ook: Turkije gaat IS-strijders vanaf maandag terugsturen naar land van herkomst

IS-kinderen in kampen

De vrouwen zijn de afgelopen jaren uitgereisd naar het strijdgebied in Syrië of Irak waar Islamitische Staat het voor het zeggen had. Ze zitten nu vast in kampen die door de Koerden worden beheerd. Ze willen terug naar Nederland, maar het kabinet weigert tot dusver om ze actief terug te halen.

Premier Rutte wilde vandaag alleen kwijt dat hij het vonnis gaat bestuderen.

Advocaat tevreden

Advocaat André Seebregts is tevreden over de uitspraak van de rechtbank maandag, dat de Nederlandse staat IS-kinderen moet terughalen naar Nederland. Hij noemt het een “mooi afgewogen vonnis”.

De advocaat verwacht dat er binnen twee weken duidelijkheid is voor de – met name jonge – kinderen die in de Koerdische opvangkampen in Syrië zitten. Wanneer de kinderen, al dan niet met hun moeder, zullen terugkomen naar Nederland, durft hij niet in te schatten.

ANP