Turkije gaat IS-strijders vanaf maandag terugsturen naar land van herkomst

Turkije begint maandag met het terugsturen van opgepakte strijders van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken vrijdag aangekondigd.

Het gaat om IS-strijders die Turkije eerder heeft opgepakt in Noord-Syrië tijdens de militaire operatie daar. Minister Suleyman Soylu meldde begin deze maand al dat Ankara de strijders wilde terugsturen maar gaf toen geen termijn.

Passief met terughalen

De Turkse regering ergert zich aan de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers. “Wij zeggen tegen hun: we repatriëren die mensen naar jullie, en daar beginnen we maandag mee”, aldus Soylu.

Lees ook: Jeanine Hennis wil dat IS-kinderen ‘snel’ terug naar Nederland gaan

Hoeveel IS’ers Turkije heeft opgepakt, is niet bekend. Volgens cijfers van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ging het eind juni om twintig volwassenen en dertig kinderen met de Nederlandse nationaliteit.

Minister Stef Blok zegt dat IS’ers meteen worden opgepakt als ze terugkeren op Nederlandse bodem. “Als iemand geregistreerd staat als IS-terrorist, komt diegene in een meldingssysteem te staan en zal hij worden aangehouden.”

ANP