Dieren

Zeldzame Afrikaanse wilde hondenpups geboren in Safaripark Beekse Bergen

Het gaat goed met de Afrikaanse wilde hondenpups, die enkele weken geleden werden geboren in Safaripark Beekse Bergen. Het was de laatste weken spannend hoe het zou gaan met de jongen.

De eerste weken zijn de pups blind en hulpeloos en komen daarom niet uit hun ondergrondse hol. Daardoor was het lange tijd niet duidelijk dat het om een vierling ging.

”Inmiddels hebben we de jongen goed kunnen zien en controleren”, vertelt dierenverzorger Mariska van Dijk. ”Het gaat om drie mannetjes en een vrouwtje. Het blijft bij jongen altijd spannend hoe ze zich ontwikkelen, maar ze zien er goed doorvoed uit, dus we hebben er alle hoop op dat dit viertal het gaat redden.” Ook moeder Imani en vader Julius doen het goed.

Slechts 3.000 dieren over

Afrikaanse wilde honden kwamen tot ongeveer vijftig jaar geleden voor in heel Afrika, met uitzondering van de woestijn en het regenwoud. Tegenwoordig leven ze nog maar in een paar landen en in kleine verspreide groepjes. Vermoedelijk zijn er van de 500.000 dieren die er een eeuw geleden rondliepen nog slechts 3.000 in het wild over. Door de bedreigde status vallen de Afrikaanse wilde honden onder het Europees fokprogramma.

In Beekse Bergen leven nu, met de pups er bij, veertien Afrikaanse wilde honden. De laatste keer dat in Beekse Bergen wilde honden werden geboren was in 2013. Oma Tuli kreeg toen twaalf jongen. Kersverse moeder Imani was er daar één van.

Jongen worden na een draagtijd van negen weken in een hol onder de grond geboren. Na ongeveer een maand komen ze naar buiten en na drie maanden gaan de jongen mee jagen.

Geen huishond

Afrikaanse wilde honden worden door hun uiterlijk vaak verward met hyena’s, maar zijn daar niet verwant aan. Ook zijn ze, ondanks wat hun naam doet vermoeden, geen naaste familie van de huishond.

Afrikaanse wilde honden zijn hele sociale dieren. Zij delen zelfs hun eten met dieren die niet mee kunnen op jacht. Moeders met jongen of zieke dieren krijgen van de rest van de groep te eten. In de vrije natuur worden Afrikaanse wilde honden maximaal tien jaar oud. In dierenparken worden ze meestal iets ouder.

Lees ook: Bijzonder nieuws in Safaripark Beekse Bergen: hyena-puppy geboren

Beeld: Beekse Bergen