Politiek

Wilders haalt hard uit naar regering: 'De Marokkaanse maffia is hier de baas'

“Is de regering hier nog wel het gezag?” vraagt de getergde PVV-leider Wilders na de zoveelste liquidatie in ons land . “Is met die verschrikkelijke Marokkaanse maffia, dat vergif van de Nederlandse samenleving, dat vanuit Dubai en Spanje de boel bestuurt, het gezag nog wel de baas?”

Rutte reageert daarop fel: “Wij moeten deze strijd winnen, er wordt keihard gewerkt om ondermijning tegen te gaan. Maar niemand hoeft zich af te vragen of hier een kabinet en een minister van Justitie en een premier zitten die tot op het bot gemotiveerd zijn om dit kwaad uit te roeien.”

De premier maakte vandaag nog eens duidelijk dat hij geschokt is door de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. Hij uitte zijn medeleven met de nabestaanden. Op een interruptie van PVV-leider Geert Wilders sprak Rutte tegen dat er een “Marokkanenprobleem” is in Nederland. “Er is wel een Mocro-maffiaprobleem. De georganiseerde criminaliteit maakt het ons niet makkelijk.”

‘Do or die’

Door de moord op advocaat Derk Wiersum stond het begin van de Algemene Beschouwingen vooral in het teken van deze aanval op de rechtsstaat. “Het is ‘do or die’ voor de rechtsstaat,” zegt ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Dat gevoel wordt breed gedeeld in de Tweede Kamer en partijen vragen dan ook om concrete actie, maar Rutte laat zich niet verleiden tot toezeggingen. Ook niet wanneer Geert Wilders en Lodewijk Asscher (PvdA) de premier om toezeggingen vragen over de inzet van extra rechercheurs. “De steden melden dat er te weinig politie is,” aldus Asscher. Wel zegde de premier CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma toe dat het kabinet zo nodig “onorthodoxe” maatregelen zal overwegen als dat nodig mocht blijken.

Lees ook: Minister Grapperhaus: ‘We hebben de georganiseerde misdaad niet goed aangepakt’

Minister Grapperhaus gaf na vragen van Hart van Nederland eerder vandaag al toe dat de georganiseerde misdaad in Nederland tien jaar lang niet goed is aangepakt. Volgens de minister had de staat “de situatie in 2004, 2005 zeer goed onder controle, voor zover dat helemaal mogelijk is”. Het probleem was volgens hem toen klein, daarna ging het mis. “Mogelijk kwam het door de financiële crisis. Maar we hebben het probleem daarna gewoon tien jaar lang niet opgepakt zoals zou moeten. Dat moeten we ons als samenleving echt aantrekken.”

Redactie/ANP