Politiek

Minister Grapperhaus: 'We hebben de georganiseerde misdaad niet goed aangepakt'

De liquidatie van advocaat Derk Wiersum maakt volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid duidelijk dat de georganiseerde misdaad in Nederland harder moet worden aangepakt. “We hebben het tien jaar niet goed opgepakt.”

Dat laat de bewindspersoon donderdag voorafgaand aan de Algemene Beschouwingen weten aan Hart van Nederland.

Lees ook: Minister Grapperhaus: ‘Dit is een aanslag op onze rechtsstaat’

Grapperhaus wijst op een recent verschenen rapport over de ondermijning door de georganiseerde misdaad in Nederland. Volgens de minister had de staat “de situatie in 2004, 2005 zeer goed onder controle, voor zover dat helemaal mogelijk is”.

‘Misdaad niet goed aangepakt’

Het probleem was volgens hem toen klein, daarna ging het mis. “Mogelijk kwam het door de financiële crisis, maar we hebben het probleem daarna gewoon tien jaar lang niet opgepakt zoals zou moeten. Dat moeten we ons als samenleving echt aantrekken.”

De minister heeft de zware criminaliteit sinds zijn aantreden in 2017 harder zien worden. “Het was al hard, maar er is nog een slag bijgekomen.” Hij wijst daarbij op de vergismoord op de 17-jarige tiener Mohamed Bouchikhi in Amsterdam. “Dat zijn afschuwelijke dingen.”

Grapperhaus wil de georganiseerde misdaad daarom harder aanpakken. De eerste stappen die hierin gezet zijn, zijn volgens de bewindspersoon niet voldoende. “Als we echt duidelijke slagen willen maken tegenover de criminelen, dan zullen we meer stappen moeten zetten dan er tot nu toe gezet zijn.”

‘Kroongetuigen blijven gebruiken’

In de bestrijding zet justitie onder meer kroongetuigen in, een omstreden methode. De woensdag geliquideerde advocaat Derk Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo. Een onschuldige broer van B. werd eerder doodgeschoten.

Lees ook: Geliquideerde advocaat is niet de eerste dode rond proces tegen mocro-maffia

Toch vindt de minister het inzetten van kroongetuigen geoorloofd. “Door kroongetuigen te gebruiken, brengen we de georganiseerde misdaad slagen toe. We moeten daar als maatschappij mee doorgaan.”

‘We moeten allemaal door’

De gerechtelijke wereld is geschokt door de moord op Wiersum. Grapperhaus begrijpt dat strafrechtadvocaten nu misschien met angstgevoelens naar hun werk gaan, maar benadrukt dat er belangrijke stappen zijn gezet in de beveiliging van onder meer strafpleiters en rechters.

“We moeten allemaal door in deze rechtsstaat,” benadrukt de minister van Justitie en Veiligheid. “We moeten de georganiseerde misdaad met z’n allen keihard aanpakken.”

Foto: ANP