Politiek

Minister Grapperhaus woedend over liquidatie Wiersum: 'Dit is een aanslag op onze rechtsstaat'

Een zichtbaar geëmotioneerde minister Grapperhuis (Justitie en Veiligheid) heeft gereageerd op de “afschuwelijke moord” op Derk Wiersum. De 44-jarige strafrechtadvocaat werd woensdagochtend geliquideerd in de buurt van zijn woning in Amsterdam.

“Hij laat een vrouw en twee kinderen achter,” sprak Grapperhaus. “Mijn gedachten zijn bij hen, zijn familie en collega’s.” De blijk van medeleven slaat bij de minister al snel om in woede: “Dit is een aanslag op onze rechtsstaat. De mensen die daar werken, zorgen voor uw en mijn democratische rechtszorg. Dit is een grens die de georganiseerde misdaad is over gegaan.”

Grapperhaus wil speciaal team

Grapperhaus stelt dat de veiligheid van mensen die werken voor de rechtsstaat “altijd buiten kijf” moet staan. Onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is daarom een speciaal team ingesteld dat gaat onderzoeken wat er nodig is om advocaten “veilig en ongestoord” hun werk te kunnen laten doen.

Brede en langdurige aanpak nodig

Het team is een samenwerkingsverband tussen het Openbaar Ministerie en de politie. “We moeten er alles aan doen om criminele ondermijning te stoppen,” stelt korpschef van de politie Erik Akerboom. “Politie, het OM en burgemeesters trekken hierin samen op. Deze en andere vormen van geweld laten wat mij betreft zien dat er een brede en langdurige aanpak van ondermijning nodig is.”

Eerder op de dag bezocht burgemeester Femke Halsema van Amsterdam de plek van moord. Daar werd haar gevraagd of ze de situatie in haar stad nog in de hand heeft: