Politiek

Westland verzet zich weer tegen islamitische basisschool

Een meerderheid van de gemeenteraad van Westland is en blijft faliekant tegen de komst van een islamitische basisschool. Minister van Onderwijs, Arie Slob, roept de opstandige gemeente tot orde en dreigt in te grijpen.

Maar de gemeente legt zich daar niet bij neer en gaat met gestrekt been in tegen het rijksbesluit. Vandaag stemde de raad in met een motie om naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, te stappen als de minister woensdag de plaats van de gemeenteraad inneemt en alsnog toestemming geeft voor de school.

Lees ook: Islamitische school niet op agenda gemeenteraad Westland

Getouwtrek

Scholenvereniging Yunus Emre wil een islamitische basisschool beginnen in Westland, maar de raad vreest dat er in het Westland te weinig leerlingen zijn voor de school en wijst de plannen daarom af. Yunus Emre stapt vervolgens naar de Raad van State en krijgt gelijk. De Raad bepaalt dat de gemeente de islamitische school moet verwelkomen.

Maar de gemeenteraad houdt voet bij stuk en weigert zelfs verder over het onderwerp te praten. Minister van onderwijs, Arie Slob, accepteert dit niet en eist dat Westland zich neerlegt bij de uitspraak van de rechter. Doen zij dat niet dan zal hij woensdag de komst van een dergelijke school afdwingen door hun positie tijdelijk over te nemen.

In beroep

Het is echter niet duidelijk of de gemeenteraad ├╝berhaupt wel in staat is om beroep aan te tekenen tegen het besluit van de minister. Het is aan de Raad van State om te beoordelen of de gemeenteraad belanghebbende is, aldus een woordvoerster.

ANP/Redactie