Politiek

Wat zijn de gevolgen van de grote zorgstaking voor jou?

Na de boeren en de leraren gaat nu ook het ziekenhuispersoneel een grote landelijke actie organiseren. Op 20 november zal naar verwachting de helft van het zorgpersoneel, zo’n 100.000 mensen, meedoen aan de protestdag. Maar wat betekent dit voor de patiënten die op 20 november een ziekenhuisafspraak hebben?

De actiecomités van elk ziekenhuis gaan bepalen wat er allemaal wel of niet doorgaat. Uit de stakingen tot nu toe wordt duidelijk dat alle spoedbehandelingen doorgaan, en ook gaat in de meeste gevallen de zorg voor kankerpatiënten en operaties met kinderen gewoon door.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders steunt ziekenhuismedewerkers in cao-staking

Wat gaat er dan niet door?

Dat hangt per ziekenhuis af van wat er wordt afgesproken, maar zijn het vooral de geplande afspraken die niet doorgaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan orthopedische operaties zoals bijvoorbeeld behandelingen aan je knie of je rug.

Alle patiënten die op 20 november een afspraak hebben en van wie de afspraak mogelijk niet doorgaat, worden van tevoren gebeld door het ziekenhuis. Dat is ook gedaan bij de stakingen van de afgelopen weken, waar bij 25 ziekenhuizen van in totaal ongeveer 20.000 patiënten de afspraken werden verzet. Word je niet gebeld, gaat je afspraak gewoon door.