Misdaad

Waarom moest hardloper Hidde Bergman uit Groningen dood?

In mei werd in Groningen een hardloper doodgestoken tijdens zijn rondje. Een maand later hield de politie een verdachte aan, donderdag staat hij voor het eerst voor de rechter. Krijgen we te horen waarom Hidde Bergman dood moest?

Hardloper Hidde Bergman (27) uit Groningen is dinsdag 14 mei bezig met een rondje door zijn stad. Rond 19.15 uur rent hij op het Jaagpad aan de rand van de stad als hij opeens wordt neergestoken door een man. Hidde bezwijkt ter plaatse aan zijn verwondingen.

Lees ook: Slachtoffer steekincident Groningen is 27-jarige Hidde Bergman

Na de steekpartij zien getuigen een man in de buurt van de nabijgelegen ringweg. De politie denkt dat hij betrokken is bij de dood van Hidde en verspreidt een compositietekening. In de dagen erna komen er zeker 75 tips binnen naar aanleiding van de tekening.

Op 10 juni, een kleine maand na de dodelijke steekpartij, arresteert de politie een verdachte. Het gaat om een 26-jarige Groninger met een strafblad. Hij zit op dat moment al vast op verdenking van vernieling.

Onrust in Groningen

De gewelddadige dood van de hardloper zorgt voor veel onrust. Zo adviseert de Hanzehogeschool, die in de buurt van het Jaagpad zit, haar medewerkers en studenten om op elkaar te letten en zo veel mogelijk samen te fietsen of lopen.

Bij sportclubs in de omgeving wordt in de dagen na de steekpartij opgeroepen extra alert te zijn en afgelegen paadjes te vermijden.

Lees ook: Hardloopsteker stak vrouwen ‘voor de kick’

Ook buiten Groningen trekt de dood van Hidde veel aandacht. Het steekincident doet denken aan een reeks aanvallen op hardlopers en fietsers in Noord-Holland. In november vorig jaar worden in de provincie drie vrouwen gestoken. Een 23-jarige man wordt opgepakt, hij bekent en staat inmiddels voor de rechter.

Steekwapen niet gevonden

De politie zoekt uitgebreid naar het steekwapen. Zo wordt er onder meer met een zogeheten magnetische dreg gezocht in het Reitdiep, het kanaal dat parallel loopt aan het Jaagpad. Voor zover bekend is het wapen tot nu toe nog niet gevonden.

Donderdag komt de verdachte voor het eerst voor de rechter in een zogenoemde pro forma-zitting, waarin de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Later zal moeten blijken of Hidde en de verdachte elkaar kenden, of dat er sprake was van willekeur.

Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden in Hart van Nederland