Misdaad

Waarom het nog niet zo makkelijk is om plofkraken te stoppen

Donderdagochtend was het weer raak in Apeldoorn: toch weer een plofkraak, ondanks het feit dat de geldautomaat buiten werking was gesteld. Dilan Yeşilgöz-Zegerius opperde donderdag voor een methode waarbij geld bij een plofkraak vernietigd zou worden. Maar dat is niet zo makkelijk als het lijkt.

De nachtelijke sluiting van geldautomaten lijkt dus niet uit te sluiten dat er nog plofkraken plaatsvinden. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hoopt op een structurele maatregel, namelijk een methode die geld onbruikbaar maakt. ”Zo’n methode ontwikkelen is natuurlijk complex”, aldus Bart van Leeuwen van de NVB. ”Dat beveiligingsmechanisme mag alleen afgaan bij een plofkraak, en niet per ongeluk als medewerkers de automaat bijvullen. Ook moet ervoor gezorgd worden dat al het geld uit de automaat onbruikbaar wordt, en niet slechts een deel. Zo’n plofkraak gaat heel snel, dus het geld moet ook heel snel volledig vernietigd worden.”

Lees meer: Geldautomaten gaan met onmiddellijke ingang ‘s nachts dicht vanwege plofkraken

Krijgen de banken dan een vergoeding?

”Banken bij wie het geld vernietigd zou worden in geval van een plofkraak, krijgen een vergoeding van De Nederlandsche Bank”, vervolgt Van Leeuwen.

Is er nu geen beveiligingsmechanisme?

In het geval van een plofkraak wordt het geld nu nog besmeurd met inkt. Dat wil echter niet zeggen dat het geld onbruikbaar is. Het is slechts een methode om het geld te markeren, zodat de biljetten herkenbaar zijn. Vervolgens wordt opgeroepen om dat geld niet te accepteren, aldus de Betaalvereniging.

Is een methode die geld vernietigt überhaupt mogelijk?

Van Leeuwen denkt van wel. ”Wij denken niet dat het onmogelijk is, maar het is wel een uitdaging om een methode te ontwikkelen die precies doet wat je graag wil.”

Foto: ANP