Politiek

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff ziet tóch af van wachtgeld na ophef

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD stopt met het ontvangen van wachtgeld. Hij zet zijn “mening opzij” nu hij opnieuw in opspraak is gekomen door een ten onrechte ontvangen reiskostenvergoeding.

Dijkhoff streek de afgelopen tijd 4900 euro per jaar op voor reiskosten die hij niet maakte, ontdekte HP/De Tijd. De tweede man van de VVD had een auto met chauffeur.

De politicus zei vorige week nog dat hij er geen moeite mee had dat hij 37.000 euro wachtgeld per jaar ontving, omdat het nou eenmaal zo in de wet staat.

Lees ook: Dijkhoff over wachtgeld: heb er geen moeite mee

Het lijkt erop dat de Dijkhoff nog steeds niet van plan is om het wachtgeld dat hij al heeft ontvangen terug te gaan betalen. Vorige week zei de VVD’er dat hij het hypocriet van zichzelf zou vinden als hij dat na alle commotie alsnog zou besluiten.

Bekijk hier hoe Dijkhoff toen reageerde op de ophef over zijn wachtgeld:

Dijkhoff houdt vast aan de “niet populaire” opvatting dat hij zijn wachtgeld verdient. Maar hij vindt “dat in deze discussie onze fractie op inhoud het debat moet kunnen voeren zonder iedere keer aangesproken te worden op mijn persoonlijk keuze”.

Onterechte reiskosten waren ‘stomme fout’

Over de 4900 euro aan reiskosten die hij onterecht opstreek, zegt Dijkhoff dat hij een “stomme fout” heeft gemaakt. Hij heeft naar eigen zeggen nooit gecontroleerd of hij de toelage nog ontving. “Daardoor heb ik een vergoeding ontvangen die ik nooit heb willen krijgen.”

Het geld is inmiddels teruggestort, zegt de voorman van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

ANP/Redactie