Politiek

Dijkhoff over wachtgeld: heb er geen moeite mee

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is niet van plan alsnog af te zien van het flinke bedrag aan wachtgeld dat hij jaarlijks krijgt. “Ik houd me aan de wet en ik heb daar geen moeite mee”, zegt hij.

Dijkhoff krijgt bovenop zijn salaris als Kamerlid jaarlijks nog zo’n 37.000 euro. Dat wachtgeld krijgt hij omdat hij in het vorige kabinet staatssecretaris en minister was.

Andere oud-bewindspersonen in de Tweede Kamer hebben besloten van de regeling af te zien of betalen het geld terug.

Lees ookGroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks gaat al haar wachtgeld terugbetalen

De VVD’er zou dat hypocriet vinden van zichzelf, zegt hij tegen Hart van Nederland. “Ik heb daar destijds goed over nagedacht en ik ben er altijd open en transparant over geweest.” Hij benadrukt dat de wachtgeldregeling in de wet is vastgelegd en dat hij zich er daarom aan houdt.

Asscher: heb al een prachtig salaris

Een van de Kamerleden die wel van de wachtgeldregeling heeft afgezien toen hij terugkeerde in de Kamer, is PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Hij stelt dat hij niet over anderen wil oordelen, maar zegt dat hij geen behoefte heeft aan wachtgeld.

“Ik heb een prachtig salaris en ik vind het een voorrecht om dit werk te mogen doen.” Hij noemt een goede wachtgeldregeling wel belangrijk. “Dan kun je makkelijker zeggen dat politici weg moeten.”