Dieren

Elk jaar weer schakelt vuurwerk vijf kostbare hulphonden uit

Elke decembermaand raken vijf hulphonden van mensen met een handicap of psychische aandoening zo getraumatiseerd door vuurwerk dat ze daarna onbruikbaar zijn voor de begeleiding van hun baasje. Dit stelt de Stichting Gebruikers Assistentiehonden (SGA) vast na een inventarisatie van incidenten met hulphonden in de afgelopen jaren.

De belangenorganisatie voor de hulphondgebruikers spreekt in een bericht op Facebook van een “alarmerende situatie”. Gevreesd wordt dat de betrokken dieren kruitgeur en knallen voortaan associëren met paniek en daardoor bij herhaling wegrennen of verstijven. Ze kunnen dan voorgoed onbruikbaar zijn als hulphond. Een opleiding van een hond kost zo’n 25.000 euro.

Vorige week werd oprichter Sanne Singer van hulphondenschool de CLiCK nog samen met een paar hulphonden bekogeld met vuurwerk. “Hoeveel schade dit heeft aangericht, moet de tijd nog leren”, reageerde de hulphondenschool toen geschokt in een bericht op Facebook. “Het kan heel goed zijn dat er een paar honden voor altijd verpest zijn.”

Tekst gaat verder onder foto

hulphonden

Angst en stress

De SGA is een landelijke campagne begonnen onder het motto ‘Verknal mij niet door vuurwerk’. “Het is te gek voor woorden dat het nodig is”, zegt coördinator Rianne Tetelepta. “Maar het grote publiek moet zich bewust worden van de angst en stress die vuurwerkknallen opleveren.”

En niet alleen bij de hulphonden, benadrukt Tetelepta. “Ook bij de mensen die van hen afhankelijk zijn, zoals blinden, epilepsiepatiënten, diabetici en mensen die aan stresssyndromen lijden.” De boodschap wordt via posters en internet verspreid.

Lees ook: Hulphonden bekogeld met vuurwerk door jongens in Tilburg

Eerder deze maand werden in Tilburg meerdere hulphonden en hulphonden in opleiding bekogeld met knalvuurwerk. Wat de schade precies is moet de tijd nog leren, maar “het kan heel goed zijn dat een paar honden voor altijd verpest zijn”.

Redactie/ANP