Politiek

Vrouw (21) aangehouden voor doodsbedreiging aan het adres van Baudet

De politie heeft een 21-jarige vrouw aangehouden voor de vermeende doodsbedreiging aan het adres van Thierry Baudet, afgelopen zaterdag in Amsterdam.

Op videobeelden die gemaakt werden tijdens de anti-racisme-demonstratie was een persoon te zien die riep: “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf”. Andere demonstranten waren het niet met de leus eens.

Lees ook: Onderzoek naar eenling die “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf” roept

De politie van Amsterdam legt in een video uit waarom ze niet tijdens de demonstratie optraden: “We waren aanwezig om de grote stroom met demonstranten te begeleiden. Het ging om enkele duizenden mensen en daarom was het voor ons niet mogelijk om op alle momenten precies te horen wat iedereen zei.”

Lees ook: Rutte: bedreiging aan adres Baudet ‘onacceptabel’

Zo’n tienduizend mensen gingen zaterdag de straat op en spraken zich uit tegen rassenhaat. Een van de oproepen was om op 23 mei bij de Europese Verkiezingen “een duidelijk signaal af te geven en te kiezen voor een Europa zonder racisme”, aldus Abdou Menehbi, een van de organisatoren.

Demonstratievrijheid

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemde de uitingen verwerpelijk. “Op sociale media zijn verschillende beelden verschenen met bedreigende uitingen tijdens de antiracismedemonstratie. Deze teksten zijn verwerpelijk. Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid. Deze wordt gekoesterd maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren”, liet ze zondag weten.

Redactie/ANP