Politiek

Onderzoek naar eenling die "Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf" roept

Tijdens de anti-racisme-demonstratie in Amsterdam was een demonstrant aanwezig die een paar keer “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf” riep. Andere demonstranten zeggen tegen de verslaggever dat ze het niet met die oproep eens zijn, blijkt uit beelden van UP! Network.

Er is een demonstrant te zien, die zichzelf met een doek voor het gezicht onherkenbaar heeft gemaakt. Andere demonstranten zeggen tegen de verslaggever dat ze het niet met die oproep eens zijn.

Strafbaarheid onderzocht

Een woordvoerster van de politie laat weten dat wordt gekeken of er meer filmpjes in omloop zijn en wat er tijdens de demonstratie van zaterdag in Amsterdam allemaal precies is gezegd. Het OM bekijkt op zijn beurt de strafbaarheid van de uitingen.

Verkiezingsuitkomst

Zo’n tienduizend mensen liepen mee in de demonstratie, die vooral was gericht tegen racisme maar ook tegen de recente verkiezingsuitkomst. Het Forum voor Democratie haalde bij de provinciale verkiezingen woensdag de meeste stemmen.

Lees ook: Duizenden mensen protesteren in Amsterdam tegen racisme

Na aanslag in Utrecht riep minstens één aanhanger van Baudet online op tot een “rassenoorlog” en vervolgde met “FvD gaat winnen, en ja, jullie tijd zit eraan te komen”, bleek uit onderzoek van De Volkskrant.

Demonstratievrijheid

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt de uitingen verwerpelijk. “Op sociale media zijn verschillende beelden verschenen met bedreigende uitingen tijdens de antiracismedemonstratie. Deze teksten zijn verwerpelijk. Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid. Deze wordt gekoesterd maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren”, laat ze zondag weten. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemt het voorval “bizar”.

PVV-voorman Geert Wilders reageerde al direct via Twitter op het filmpje: “Dus een vraag over meer of minder Marokkanen mag niet, maar roepen een politicus dood te schieten wel?? Ik zou zeggen @Het_OM oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek van dat filmpje en kappen met die belachelijke rechtszaak tegen mij.”

Wilders is veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, het hoger beroep in de zaak loopt nog.

ANP/Redactie