112

Buurtbijeenkomst Alkmaar om doodgeschoten Carla: 'Ze had geen gemakkelijk leven'

Buurtbewoners van de Alkmaarse buurt Het Rak hopen dinsdagavond bij een buurtbijeenkomst te horen waarom er ondanks vele meldingen niet eerder is ingegrepen bij verwarde Carla Floriano Rodrigues. Ze werd woensdag door de politie neergeschoten en overleed later in het ziekenhuis.

Buurvrouw Carla zorgde al lange tijd voor overlast in de buurt. Vorige week liep het compleet uit de hand: ze liep met een mes en hamer dreigend door haar straat, langs een basisschool. Ook sloeg ze verschillende ramen in. De politie voelde zich gedwongen om haar neer te schieten.

Lees ook: Alkmaarse vrouw belaagde buurman voor ze werd neergeschoten: ‘Ze probeerde me 12, 13 keer neer te steken’

Buren maakten al een tijdje meldingen van de overlast en bedreigingen die Carla veroorzaakte, maar in hun ogen werd daar niets mee gedaan.

‘Carla had geen gemakkelijk leven’

Carla overleed in de armen van haar beste vriend John Spies. Hij vertelt aan Hart van Nederland hoe het het leven van de 48-jarige vrouw zo dramatisch kon aflopen.

John kende Carla al negen jaar; de van oorsprong Braziliaanse vrouw kwam naar Nederland in de hoop hier een beter leven te krijgen. Hij geeft aan dat ze geen gemakkelijk leven heeft gehad.

Zo belandde ze achter de ramen en raakte zwaar verslaafd aan alcohol. “Carla was een fantastische vrouw, maar als ze dronken was, werd ze agressief en verward.”

Er ging volgens John definitief een knop om bij Carla toen ze onlangs te horen kreeg dat een van haar kinderen vermoord bleek te zijn in Brazilië. “Toen raakte ze compleet de weg kwijt en ben zelfs ik met een mes bedreigd.”

Tekst loopt verder onder video

Aangifte tegen instanties

John smeekte de laatste tijd bij instanties om hulp, omdat hij bang was dat het mis zou gaan. Dat de hulp voor Carla uiteindelijk te laat is gekomen, maakt hem ontzettend verdrietig.

Hij wil dan ook aangifte gaan doen tegen de instanties waarvan hij vindt dat ze te kort zijn geschoten. “Het enige waar ik me nu aan vasthoud is de zorg voor haar konijntje Bruno. Bruno was als een kind voor Carla en blijft nu voor altijd bij mij.”

Lees ook: Neergeschoten vrouw Alkmaar berucht in de buurt: ‘Al dertig keer melding gemaakt bij de politie’

Woordvoerder Erny Grootveld van verslavingszorg Brijder meldt aan Hart van Nederland dat zowel de politie, GGZ als Brijder actief op de zaak van Carla hebben gezeten. Er was een aanvraag voor een rechterlijke machtiging in gang gezet. Een dag na het schietincident zou een rechter beoordelen of Carla had moeten worden opgenomen.