Politiek

Voorvrouw Gele Hesjes reageert op commotie om niet schudden hand Rutte: 'Ik was boos op hem'

Er is veel commotie ontstaan over de manier waarop een aantal leden van de gele hesjes beweging zich dinsdag gedroeg, in het torentje van premier Rutte. Ze waren daar uitgenodigd voor een gesprek.

Twee van hen vonden dat ze de premier geen hand hoefden te geven. Daar hadden zij verschillende redenen voor.

Geen spijt

Het was een wonderlijk schouwspel. Toch had Ingeborg Westerhoff nooit voorzien dat haar weigering om de premier de hand te schudden zoveel stof zou doen opwaaien. ”Hij krijgt van mij geen hand nee. Ik was boos op hem!”, vertelt Westerhoff. Spijt van haar actie heeft ze niet.

Een collega hesjeslid had het erg druk met een telefoongesprek en kon de premier daarom de hand niet schudden. Volgens Westerhoff had zij een noodsituatie waardoor zij kennelijk de premier ook geen kon geven: ”Ik oordeel daar niet over, het gesprek ging over over haar kindje. Dat is een klein kindje dus op dat moment kan je er voor kiezen om het telefoongesprek buiten af te maken of naar binnen te lopen met je mobiel aan je oor. Zij heeft voor het laatste gekozen. Nogmaals daar oordeel ik niet over.”

Niet mals

Op de sociale media werd er vandaag wel geoordeeld en die oordelen waren niet mals. De boodschap van de gele hesjes raakt door het incident overigens volledig ondergesneeuwd.

”Het belangrijkste punt is het bindend referendum, naar Zwitsers model. Dat is wat wij willen, nu hebben wij geen stem meer. Dat moet terug komen maar wel via onze manier”, vertelt Westerhoff verder.

Maar meedoen met de reguliere politiek om die stem te krijgen willen de hesjes niet. ”Daar peins ik niet over, ik ga niet vrijwillig in een wespennest zitten, want dat is wat het is.”