Gezondheid

Gezond of ongezond? Met dit nieuwe voedsellogo maak je de beste keuze

Is brood nou gezond of niet? En hoe zit het met pasta? Om mensen te helpen een gezonde keuze te maken, presenteert het kabinet vandaag een nieuwe voedsellogo: de Nutri-Score.

Het keurmerk, een soort stoplicht-systeem, bestaat uit de letters A, B, C, D en E en de kleuren lopen op van groen tot rood. A (groen) is heel gezond en E (rood) is ongezond. Producten krijgen een letters toegewezen op basis van de hoeveelheid calorieën, suiker, verzadigde vetten of zout.

Lees ook: Hier wonen de langste en zwaarste Nederlanders

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid wil dat alle voedingswaren in de supermarkt over twee jaar zijn voorzien van het logo. Daardoor is het vanaf 2021 eenvoudiger om ontbijtgranen, diepvriesmaaltijden of broodbeleg te vergelijken.

Volgens Blokhuis heeft dit het keurmerk de steun van supermarkten, voedselproducenten en consumentenorganisaties. “Uit onderzoek blijkt dat dit logo consumenten het beste helpt om gezondere keuzes te maken.”

Ook in België, Duitsland, Zwitserland en Spanje staat dit keurmerk op de verpakkingen. Volgens de Consumentenbond is het belangrijk dat in alle Europese landen hetzelfde logo op voeding in de supermarkt staat. Voedingscoach Sandy ter Horst is het daar helemaal mee eens. “Je kunt er nu in de supermarkt niet altijd vanuit gaan dat wat op het etiket staat ook echt klopt.”

‘Vorige voedsellogo’s waren verwarrend’

Maar er klinkt ook kritiek. Experts wijzen erop dat er al eerder logo’s zijn ingevoerd en dat die in de praktijk behoorlijk verwarrend bleken. Daarnaast werden de scores voor producten daarbij ook niet goed onderbouwd. “Dat was bijvoorbeeld het geval bij de vinkjes van het Voedingscentrum”, zegt Ter Horst. Die vinkjes werden in 2016 door experts omschreven als “de meest verwarrende logo’s ooit”.

Blokhuis wil ook dat het Nutri-Score-systeem nog wat wordt aangepast voordat hij het overal invoert. De scores moeten beter aansluiten op Nederlandse richtlijnen voor gezond eten. Nu is Nutri-Score bijvoorbeeld nog te positief over witbrood en te negatief over olijfolie.

Overgewicht is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen in ons land: de helft van de Nederlanders is te dik. De oplossing kan zijn om gezonder te eten of te sporten. Het terugdringen van overgewicht is een belangrijk onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Daarin hebben zeventig organisaties afspraken gemaakt voor een gezonder Nederland.

Het doel is om in 2021 de Nutri-Score-logo’s op de verpakkingen te hebben.

Lees ook: Nederlanders worden steeds langer, maar vooral ook dikker