Opmerkelijk

Hier wonen de langste en zwaarste Nederlanders

Nederlanders zijn de afgelopen 37 jaar een stuk langer en dikker geworden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar bij welke landgenoten zijn er pas echt wat kilo’s en centimeters er bij gekomen?

Lees ook: Nederlanders worden steeds langer, maar vooral ook dikker

Het is geen wonder dat topmodel Doutzen Kroes zo ellenlang is. In de provincie Friesland wonen namelijk zowel de langste vrouwen (bijna 1.69 meter) als mannen (1,82 meter).

De kleinste mannen en vrouwen wonen juist in het zuiden, in Limburg: hier zijn de mannen gemiddeld 178,6 centimeter en vrouwen 165,3 centimeter lang. Ook in Noord-Brabant zijn mannen en vrouwen over het algemeen iets korter dan in het midden, oosten en noorden van het land.

Groningers hebben meeste overgewicht

In de noordelijke provincies zijn Nederlanders dus het langst, maar ze zijn daar ook het zwaarst. Zo wegen Drentse mannen en vrouwen het meest, 87 om 74 kilo.

Tegelijkertijd blijkt uit de cijfers van het CBS dat overgewicht ook het vaakst voorkomt in het noordoosten van ons land, waar tussen de vijftig en zestig procent van de mensen te zwaar is.

In de Groningse gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde, Menterwolde en Oldambt wonen de meeste mensen met overgewicht, daar is meer dan zestig procent te zwaar.

Utrechters zijn relatief gezond

Overgewicht komt relatief minder voor in Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. Met een percentage van ongeveer veertig procent zijn inwoners van Amsterdam en Utrecht relatief gezond.

Over het algemeen zijn de noordelingen dus langer én zwaarder dan de rest van Nederland.

Kijk hieronder hoe lang en hoe zwaar Nederlanders in jouw regio zijn