112

Steeds meer 'wanhopige' verstekelingen bij Vlaardingen

Vervoerder DFDS is niet verrast dat dinsdag 25 mensen zijn gevonden in een koelcontainer op een veerboot die vertrok vanaf Vlaardingen. Het aantal verstekelingen is vergeleken met vorig jaar een stuk hoger.

“Dit jaar is het aantal verstekelingen al ver boven de honderd”, zegt Ralph Bosveld van DFDS. Asielzoekers proberen via de veerboot in Vlaardingen naar Groot-Brittannië te komen.

“We hebben veel beveiligingsmaatregelen getroffen om dit te voorkomen”, zegt Bosveld. “Zo zijn er honden, (warmte) camera’s en loopt er beveiliging rond. Het terrein is omheint met een beveiligd hek.”

Iedereen tegen zichzelf in bescherming nemen

Burgemeester Annemiek Jetten van Vlaardingen maakt zich zorgen. “Ik vind het vreselijk dat mensen deze stap nemen. Dan moet je toch wel heel wanhopig zijn. De vraag is of we iedereen tegen zichzelf in bescherming kunnen nemen.”

“We zien steeds meer mensen die het proberen. Kennelijk kan het toch nog gebeuren.” Ze laat onderzoeken wat nog meer gedaan kan worden en wat beter kan.

Maar niet alleen in Vlaardingen hebben ze veel problemen met verstekelingen. Veruit de meeste illegale reizigers worden aangetroffen bij de haven van Hoek van Holland. Daar werden in het eerste half jaar van 2019 al 220 mensen gevonden.

Verstekelingen veelal Albanezen

“De grootste groep mensen die probeert aan boord te komen zijn nog altijd Albanezen”, constateert Ruud Nijhout van rederij Stena Line. Dat bedrijf organiseert veertochten vanaf Hoek van Holland. “Maar we zien ook mensen uit compleet andere landen als Afghanistan, Iran en Vietnam.”

Dat er zo’n grote groep verstekelingen wordt aangetroffen terwijl een schip aan het varen is, gebeurt niet zo vaak, weet Nijhout. “Het gaat dat eigenlijk nooit over grote groepen. Meestal over een of twee personen.”

De verstekelingen die dinsdagavond werden ontdekt komen naar eigen zeggen uit Irak en Koeweit. De 25 mensen hebben het allemaal overleefd en worden verhoord door de politie.