112

Verstekelingen in koelcontainer komen naar eigen zeggen uit Irak en Koeweit

De meeste verstekelingen die dinsdagavond in Vlaardingen van een schip zijn gehaald, komen uit Irak en Koeweit. Dat zeggen zij zelf. De politie houdt nog een slag om de arm.

De definitieve herkomst is nog niet zeker, de verstekelingen hebben geen identiteitspapieren bij zich. De politie nog bezig is met het officieel vaststellen van de identiteit van de verstekelingen. Onder hen zijn in ieder geval zes minderjarigen.

Dinsdag werd groot alarm geslagen. In een koelcontainer op een vrachtwagen aan boord van een veerboot werden 25 mensen gevonden. Het schip van DFDS Seaways was al vertrokken naar Engeland, maar voer terug naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen. Tien ambulances stonden het schip daar op te wachten.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid noemt het triest “dat mensen zich in een koelwagen laten opsluiten en een bijna zekere dood tegemoet gaan”.

Hoe is het nu met de verstekelingen?

Alle verstekelingen zijn aangehouden en overgedragen aan de AVIM, de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel. Ze worden gehoord. Als ze in een ander land een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, worden zij naar dat land teruggestuurd.

De meeste migranten uit het Midden-Oosten komen via de Middellandse Zee of via Turkije naar Europa.

Chauffeur vrachtwagen opgepakt

De chauffeur van de vrachtwagen waar de mensen in zaten is een 39-jarige man uit Roemenië. Hij is aangehouden en zijn rol wordt onderzocht. Het is nog onduidelijk of hij wist van de verstekelingen.

Vorige maand werden in Groot-Brittannië 39 doden aangetroffen in een truck op een industrieterrein in de buurt van Londen.