112

Verpleegkundige Haaksbergen slachtoffer van 'massahysterie' rond bloedprikkersbende

Na Utrecht, Delft en Eindhoven leek de bloedprikkersbende opnieuw te hebben toegeslagen, dit keer in Haaksbergen. Een oudere dame maakte bij de politie melding van een nep-bloedprikker, maar dat bleek één groot misverstand, waaruit vooral blijkt dat de angst voor de bende onder ouderen enorm is.

Een 40-jarige ‘verpleegster’ belde van de week aan bij een oudere dame, maar de vrouw had in de krant gelezen over de bloedprikkersbende en hoe die het heeft gemunt op oudere mensen als zijzelf. Ze rook meteen onraad. “Ze zei dat ze van de thuiszorg was en kwam om bloed te prikken. Ik kende haar niet en ze had een hoofddoek op dus ik kon haar gezicht ook niet zien. Dus ik zei: nee, ik hoef geen bloed te prikken.”

Lees ook: Dit zijn de slinkse bloedprikkers die geld van bejaarden aftroggelen

De verpleegster vroeg vervolgens of ze binnen even haar telefoon mocht opladen, maar dat ging wat de dame betreft mooi niet door. “Ik zei: wegwezen! Ik heb gauw de deur dichtgegooid.”

Het incident werd bij de politie neergelegd, maar men kreeg uiteindelijk “aanvullende informatie” onder ogen. De politie nam op basis van die info contact op met een mogelijke werkgever van de thuiszorgmedewerkster en daaruit bleek blijkt dat de verpleegster écht een verpleegster was. Het incident berust dus op een misverstand…

Lees ook: Politie waarschuwt: ‘Criminele groep zit achter babbeltruc met bloedprikken’

“De medewerkster in kwestie moest naar een voor haar nieuw adres en wist niet meer goed bij welk huisnummer ze nou moest zijn”, aldus de politie. “Ze wilde dit in de speciale ‘werkapp’ opzoeken op haar telefoon. Omdat haar telefoon leeg bleek te zijn heeft ze gevraagd of ze de telefoon misschien even mocht opladen. De werkgever heeft het voorval intern met de werkneemster besproken. Hiermee is het voor de politie afgedaan.”

Onrust

Ondanks het feit dat het hier dus niet ging om de bloedprikkersbende, bewijst dit incident wel dat de schrik er goed in zit bij oudere mensen. De vrouw die dacht dat de verpleegster deel uitmaakte van de bende, durft de deur sowieso niet meer open te doen. “Mijn kinderen zeiden ook: ma, doe de deur alsteblieft niet meer los.”

Tientallen tips

De échte nepprikkers opereren in wisselende samenstelling door het hele land. De politie heeft al 9 aangiften en tientallen tips gekregen binnengekregen.