Opmerkelijk

Vergeet rattengif; deze jager schiet op ratten: 'Beetje uit de hand gelopen'

Er dreigt een ratten- en muizenplaag omdat er steeds minder rattengif mag worden gebruikt. Maar deze jager heeft de oplossing: hij schiet met scherp op het ongedierte. Vooral boeren zijn blij met zijn diensten.

“Ik zet mijn schietstok neer, het geweer plaats ik daar in. En ik begin meteen te kijken door mijn warmtebeeldcamera waar de ratten zitten”, aldus rattenjager Wil Peperkamp.

Rattengif ingeperkt

Het jagen doet Wil ‘s nachts, als de ratten actief zijn. Hij ging vroeger altijd jagen met zijn vader. Hij begint met zijn luchtdrukwapen op ratten te schieten, als een bevriende melkveehouder hem om hulp vraagt. “Toen is het eigenlijk een beetje uit de hand gelopen. Sinds die tijd ben ik vier à vijf avonden per week op pad.”

Het gebruik van ratten- en muizengif wordt steeds meer ingeperkt en het bestrijden van de eikenprocessierups heeft enorm veel geld gekost. Daarom waarschuwt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) voor een ongekende ratten- en muizenplaag.

Lees ook: Ongekende ratten- en muizenplaag verwacht: ‘Door de eikenprocessierups is het geld bijna op’

Blij met de rattenjager

Melkveehouder Peter Mulder is in ieder geval erg blij met de rattenjager. “We zijn een boerenbedrijf. Het voer ligt hier voor de dieren voor het oprapen, dus wij hebben wel enige aantrekkingskracht voor die dieren”, zegt Mulder.

Bang dat hij een koe raakt is Wil niet. “Nooit gedaan. Ik schiet regelmatig tien centimeter voor de neus van de koe de ratten weg.” En het ziet er misschien zielig uit, maar Wil laat de ratten zo min mogelijk lijden. “Als je een rat doodt, moet je het in één keer goed doen.”