Dieren

Ongekende ratten- en muizenplaag verwacht: 'Door de eikenprocessierups is het geld bijna op'

Nederland stevent af op een ongekende ratten- en muizenplaag. “Door de extreem hoge kosten voor het bestrijden van de eikenprocessierups nog weinig budget voor ongedierte over”, waarschuwt directeur Bastiaan Meerburg van het onafhankelijke Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

De opkomst van ratten en muizen zou een gevolg zijn van het overheidsbesluit om boeren en burgers chemische bestrijdingsmiddelen te ontnemen. Vrij gebruik van muizen- en rattengif mag per 2023 niet meer omdat het roofvogels schaadt. Op het boerenland worden de gevolgen nu al gevoeld. Schuren en stallen zijn populair bij ongedierte.

Geen overzicht

Meerburg begrijpt het milieuargument, maar stelt dat alternatieven nog verre van beschikbaar zijn. “Er wordt te weinig onderzoek gedaan naar de ecologie van ratten en muizen. Door onderzoek te doen komt er meer zicht op hoe we succesvol muizen en ratten kunnen vangen.”

Het KAD heeft slechts kijk op tachtig gemeenten, die zich vrijwillig bij het kenniscentrum meldden. Daardoor heeft¬†niemand goed overzicht van hoe de ongedierteplaag zich landelijk ontwikkelt. Meerburg waarschuwt: “De rijksoverheid laat het afweten. Zij legt het probleem bij de gemeenten die zelf maar moeten bekijken hoe ze dit probleem gaan aanpakken.”